Annons
X
Annons
X

Danske Banks svenska vd utmanar bankjättarna

Danske Bank vässar tillväxtmålen. Med kombinationen av ny teknik, kundorienterad rådgivning och öppningen av ett nytt hypoteksbolag i Sverige ser banken sig som "snabb och hungrig" för att kunna utmana storbankerna, säger regionchefen Ann Krumlinde på Danske Bank.

Q4-rapporter 2015
Banken har också gynnats av ett större intåg på den svenska marknaden, säger Danske Banks Sverigechef Ann Krumlinde till SvD Näringsliv efter rapporten.

Banken har också gynnats av ett större intåg på den svenska marknaden, säger Danske Banks Sverigechef Ann Krumlinde till SvD Näringsliv efter rapporten. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Danske Bank presenterade på tisdagsmorgonen en bokslutsrapport över förväntan till skillnad från konkurrenten Swedbank.

Danske Banks rörelseresultat växte med 5 procent och kreditförlusterna i kärnverksamheten landade på en förhållandevis "låg nivå", skriver banken i bokslutsrapporten. Banken har också gynnats av ett större intåg på den svenska marknaden, säger Danske Banks Sverigechef Ann Krumlinde till SvD Näringsliv efter rapporten.

– Jag tycker att med den utmanande marknad som vi har rent geopolitiskt och den negativa räntan, så är jag nöjd med den rapport vi har presenterat i dag. Resultatet är en konsekvens av en bred tillväxt av vår verksamhet i Sverige, säger hon.

Annons
X

I samband med bokslutet meddelade även banken att de ska ansöka om tillstånd att driva ett hypoteksbolag i Sverige som en del av ambitionerna att växa ännu mer i Sverige. Det handlar om att få tillgång till den svenska kapitalmarknaden via säkerställda obligationer. Banken får en bra upplåning även i svenska kronor. Det hoppas man kommer gynna kunderna i Sverige på sikt.

– Vi har informerat Finansinspektionen och jobbar nu med själva ansökan och allt vad den ska innehålla. Men vi ser inga problem att uppfylla de kraven som ställs. Att vi ska starta hypotetsbolag är en naturlig en del i vår ambition att stärka vår position i Sverige. I och med att det är den största marknaden i Norden är det klart att vi kommer att fortsätta utveckla vår privataffär där, säger hon.

Är det främst privatmarknaden ni riktar in er på?

– Vi startar med att framförallt rikta den här verksamheten mot privatsidan i banken, men det finns inget hinder för ytterligare utveckling på andra marknader via hypotetsbolaget, säger Krumlinde.

Tanken är också att utmana de svenska storbankerna Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken.

– Jag tror att vi kan utmana de stora bankerna. Vi har en bredd och ett djup i och med att vi har ett stort moderbolag i ryggen. Men det som skiljer oss åt från de andra är att vi är en mindre aktör som är snabb och mer hungrig att utveckla vår verksamhet i Sverige, säger hon och fortsätter:

– Vi har ambitionen att bli en större bank i Sverige och att fortsätta stärka och utveckla vår verksamhet inom privat- och företagsmarknaden. Samtidigt vill vi lyfta kundupplevelsen med digitala och funktionella lösningar.

Skulle ni beskriva er strategi i Sverige som offensiv?

– Jag skulle beskriva den som balanserad. För att få tillväxt i bank handlar det om att ta ett steg i taget, att hantera risker och att balansera resultatet. Det har vi gjort ända sedan början på 90-talet och det kommer vi att göra framöver, säger Krumlinde.

På tisdagen meddelade även banken att de återköper aktier om 9 miljarder danska kronor under 2016, vilket var över snittförväntan på 7,4 miljarder.

– Vi återköper aktier för att vi ser att vi har mer kapital än vad vi just nu behöver. Det finns ingen anledning att ha överskottskapital i verksamheten. Banken är välkonsoliderad och det är därför vi gör återköp, säger hon.

Annons

Banken har också gynnats av ett större intåg på den svenska marknaden, säger Danske Banks Sverigechef Ann Krumlinde till SvD Näringsliv efter rapporten.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X