Annons
X
Annons
X

Danskars terrorstöd ger fängelse

Sex personer i föreningen Fighters+Lovers i Köpenhamn har dömts till fängelse för att ha stött terrorism. En sjunde person friades från anklagelsen.

(uppdaterad)

Domarna föll i Östre landsret (hovrätten) på torsdagen. Men sista ordet tycks inte vara sagt i fallet. Försvarsadvokat Thorkild Höyer sade omgående att domarna ska överklagas till Högsta domstolen och/eller Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

Två av de dömda fick vardera sex månaders fängelse och två andra fyra månaders fängelse, medan de återstående två får avtjäna 60 dagar bakom galler.

Brottet består i att föreningen sålt T-tröjor med texten PFLP och Farc. Både Palestinska befrielsefronten PFLP och den colombianska Farc-gerillan är rörelser som finns med på EU:s terrorlista. I första instans, byreten, friades alla sju.

Annons
X

Enligt domen har de dömda gjort sig skyldiga till brott mot danska terrorlagens paragraf 114 enligt vilken ”den som försöker samla in pengar i syfte att hjälpa grupper som förövar eller planerar terrordåd” kan dömas upp till tio års fängelse.

Om det inte går att få domarna omprövade kommer människor som vill stöda motståndskamp runtom i världen att drabbas enligt försvaret.

– Massvis med människor kommer att bli kriminaliserade. Sedan långt bakåt i tiden har det getts stöd till frihetsrörelser. Det kommer också att ske framöver, det kommer bara att finna nya former, för man kan inte stoppa stöd till frihetsrörelser, sade Höyer.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Köpenhamn TTReuter

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X