Danskar gör avbön efter protester

Den riksspridda danska tidningen fyller också sina sidor med andra artiklar om den laddade konflikt som uppstått sedan publiceringen av karikatyrerna den 30 september förra året. En av dem har rubriken ”Biskopar: Muslimer hånar också vår religion”, en annan ”Imam visade falska bilder”.

Under strecket
TT
Publicerad

Upprörda palestinier bränner den norska flaggan.

Annons

Ursäkten, med arabisk text i grönt och dansk översättning, bär överskriften: ”Ärade medborgare i den muslimska världen”.

Chefredaktören Carsten Juste, som undertecknat budskapet, understryker att tidningen ”går in för demokrati och religionsfrihet och respekterar varje människas rätt att utöva sin egen religion”.
”Allvarliga missförstånd om några teckningar av profeten Muhammed har orsakat mycket vrede och har på senaste tiden också lett till bojkott av danska varor i muslimska länder”, konstaterar han.
Han ber därefter om tillåtelse att ”rätta dessa missförstånd”. De tolv teckningarna var ”måttfulla” och ”inte tänkta som kränkande”, framhåller Juste.
”Därefter har det i den muslimska världen cirkulerat en del kränkande teckningar som aldrig har publicerats i Jyllands-Posten och som vi aldrig skulle ha tagit emot om vi hade fått erbjudande om dem.”

Annons
Annons
Annons