”Danska S kan inspirera svensk vänster och höger”
Danmarks socialdemokrater förlorade regeringsställningen men gick ändå fram i opinionen. Genom att diskutera behovet av att minska bidragsberoendet har de lyckats återerövra platsen som landets största parti, skriver Nima Sanandaji.
Danmarks första kvinnliga statsminister, Helle Thorning-Schmidt, avgick efter att ha förlorat valet till de borgerliga den 18 juni. På ytan passar valrörelsen in i den skandinaviska trend där socialdemokratisk politik tappat i popularitet medan anti-invandringspartier ökar i stöd. Men de danska socialdemokraterna skiljer ut sig, då de startade en modig diskussion om välfärdens framtid, vilket bör inspirera såväl vänster som höger i Sverige.
Danmark och andra nordiska välfärdsstater har länge beundrats internationellt för förmågan att kombinera hög levnadsstandard med goda sociala utfall. I den nya boken, ”Scandinavian unexceptionalism”, som ges ut av Institute of Economic Affairs, argumenterar jag att det inte bara är politiken som skiljer ut de nordiska länderna. De har även en ovanligt stark arbetsmoral, hög tillit och en kultur som betonar individuellt ansvarstagande. Tack vare dessa särdrag lyckades både Sverige och Danmark nå hög levnadsstandard, lång livslängd och en jämn inkomstfördelning under första halvan av 1900- talet, före övergången mot högskattesamhället. Under senare tid har dock ett växande missnöje uppstått i dessa och övriga nordiska länder. Missnöjet kopplar till att en betydande del av befolkningen – i synnerhet personer med utländsk bakgrund – försörjs via olika ersättningssystem snarare än arbete.