Annons
Anne-Sofie Allarp har länge varit aktiv inom Socialdemokraterna, men nu är hon en av få kritiker mot partiets nya migrationspolitik.
Anne-Sofie Allarp har länge varit aktiv inom Socialdemokraterna, men nu är hon en av få kritiker mot partiets nya migrationspolitik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Rasretorik – S-förslaget byggt på undergångsidéer”

Danska Socialdemokraterna vill att högst 30 procent i varje bostadsområde ska ha ”icke-västligt” ursprung. Norska Arbeiderpartiet lutar mot att enbart ta emot kvotflyktingar.

– I valkampanjen måste svenska socialdemokrater också ha ett svar, säger Peter Hummelgaard, S-ledamot i Folketinget.

Uppdaterad
Publicerad

KÖPENHAMN Flaggorna vajar på halv stång. Sorgen efter prins Henrik klär tidningarnas förstasidor. Men Mohammad, som inte vill säga sitt efternamn, har andra personer som dött i tankarna. Han går fram till ett hål i busken som går längs staketet i Mjølnerparken i Nørrebro, och pekar mot en trappavsats lite längre bort.

– Det var där de sköt honom. Med 13 skott, säger han.

Bostadsområdet Mølnerparken i Köpenhamn har flera gånger beskrivits som Danmarks farligaste plats och ofta skapat stora rubriker om gängkriminalitet, våld och social utsatthet

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 13

Även om fler personer med dansk bakgrund har flyttat in i Mjølnerparken domineras fortfarande postlådorna av efternamn från Mellanöstern och Nordafrika.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 13

Salim El-Chababi trivs i Mjølnerparken. ”Om du inte är med i ett gäng kan du gå helt fritt här, det har blivit mycket bättre än förut”, säger han.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 13

En linbana är uppsatt på en av gårdarna. Numera bor danska studenter också i området, men få stannar kvar när studierna är klara.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 13

Numera har Mjølnerparken öppnats upp mot resten av Köpenhamn med lekpark och parkering runt om.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 13

Hinda Ahmed har bott i Danmark i 18 år, och gillar inte att hon kategoriseras som någon som skulle vara kriminell på grund av sitt ursprung.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 13

När terrorattentatet inträffade i Köpenhamn 2015 så riktades många blickar mot Mjølnerparken. Det visade sig att gärningsmannen Omar El-Hussein hade vuxit upp i området.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 13

För tio år sedan stod 70 procent av befolkningen i Mjølnerparken utanför arbetsmarknaden, under 2017 hade siffran sjunkit till 43 procent.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 13

I källargångarna hänger ungdomarna. MP (Mjølnerparken) står klottrat på väggen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 9 av 13

Mohammed visar runt i källargångarna under husen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 10 av 13

En förstörd moped ligger vid ett cykelställ.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 11 av 13

I källaren finns övervakningskameror men samtliga är sprayade med färg. Gänget Brothas träffas i källargångarna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 12 av 13

Hinda Ahmed säger att de fyra senaste åren har gjort stor skillnad. – Förut var det ett rött block och ett blått block. Nu är det svårt att göra skillnad mellan partierna, säger hon.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 13 av 13