Danska keramiker ger ljus åt varandra

Under strecket
Publicerad
Annons

Dansk keramik. Ser du något framför dig? Kanske porslin från Royal Copenhagen eller utsökt studiokeramik, stolta bruksting. Jag gissar att det är de mest spridda bilderna. I den senare traditionen jobbar Mette Augustinus Poulsen, verksam sedan början av 1970-talet. Hon visar drejade, askglaserade och reduktionsbrända cylinder- och skålformer på Kaolin. Ett bestämt streck eller en hängande glasyrdroppe vid basen av fetglaserade kärl är den dekor som bjuds. Hantverkskvaliteten stavas med ett stort H. Bruksvärdet även det med versal.

På nästgårdskooperativet får man en helt annan men kompletterande bild av grannlandskeramiken. Kul kombo. Den elvamannagrupp med unga keramiker som ställer ut på Blås och knåda säger sig stolt vilja ”göra upp med gamla invanda förväntningar och föreställningar om vad keramik och konsthantverk innebär”. Okej. Förståeligt. Synd då bara - om
man nu ska betrakta dem utifrån vad de säger sig vilja - att de trots sin strävan efter ”nytänkande och frihet” varken släpper gamla tekniker, material eller typiska teman. De fortsätter dessutom alla att vara vad som skulle kunna beskrivas som duktiga tekniker.

Annons
Annons
Annons