Annons
X
Annons
X

Danska grisar utsatta för djurmisshandel

I fjol köpte svenskarna närmare 40 000 ton griskött från Danmark. Men Ekots granskning visar att de låga priserna har en baksida. Allt fler djur misshandlas av danska bönder på väg till slakten för att snabbare få in dem in dem i lastbilarna.

Foto: MALIN OLOFSSON OCH DAVID ÖHMAN

Fler artiklar om grisskandalen i Danmark

Transportkostnaderna hålls nere om grisarna snabbt går in i lastbilarna som ska ta dem till slakt. Därför har danska bönder satt i system att slå djuren med hårda plaströr, visar Ekots granskning av grisindustrin i Danmark.

Misshandeln slutar ofta med att grisar får skador långt in i musklerna. Under första halvåret 2008 kom det in 20 anmälningar från nio danska slakterier till Institutet för veterinär sjukdomsbiologi vid Köpenhamns universitet, uppger Ekot.

Men enligt Pall Leifsson, som är veterinär på institutet, är vanvården mycket mer vanligt förekommande än vad statistiken visar.

Annons
X

– Det är en katastrof. Att slå djur så där, det får inte förekomma, säger Pall Leifsson till Ekot.

Danmark är en stor exportör av fläskkött - varje år föds över 25 miljoner grisar upp för att sedan slaktas. I fjol köpte svenskarna nära 40 000 ton danskt griskött och sedan mitten av 90-talet har exporten till Sverige fyrfaldigats.

Ekots utsända har besökt flera grisbönder och kan visa hur grisar packas så tätt att de inte kan ligga ner samtidigt. Djuren får varfyllda bölder och sår efter skavning från de trånga burarna. Uppemot 90 procent lider av svåra skador på magsäcken eftersom de inte får halm eller strö att tugga på och i stort sett alla grisar har kuperade svansar. Detta strider mot reglerna för hur grisar ska hanteras.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Torben Paulsen, som är ordförande för Danmarks svinproducenter, ser inga problem med den danska djuromsorgen.

  – Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem, säger Torben Paulsen till Ekot.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MALIN OLOFSSON OCH DAVID ÖHMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X