Annons

Danska bilpriser högst i Europa

Schweiz har Europas lägsta bilpriser. Danmark följt av Norge är dyrast. Likväl ökar bilförsäljningen starkt i Danmark/Norge medan den faller i Schweiz.

Publicerad

Om snittpriset på bilar inom EU inklusive skatter och avgifter får indextal 100 hamnar Danmark på 193 och Sverige på 97. De billigaste bilarna i Europa finns
i Schweiz med indextal 90 och de näst dyraste säljs i Norge som är 62 procent dyrare än EU-snittet.
Norge och Schweiz står utanför EU. De har också egna valutor som gått starkt. Att högkostnadslandet Schweiz har de lägsta bilpriserna, de ligger under priserna i nya EU-länder som Polen, Tjeckien och Ungern, är i viss mån en konsekvens av den starka schweizerfrancen.

En förklaringen till att Danmark och Norge har de högsta bilpriserna i Europa är de höga skatterna. Båda länderna saknar bilindustri och staten har sett bilarna som kassakor.
Under tidigare perioder då ekonomierna inte var lika starka som i dag bidrog de höga skatterna till att begränsa bilimporten. För Sverige med stor bilindustri har läget varit ett annat. Den svaga kronan hjälper till att förklara den relativt låga prisnivån i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons