Annons

”Danska åtgärder krävs för svenska företag”

Marcus Dahlsten och Tina Thorsell.
Marcus Dahlsten och Tina Thorsell. Foto: Lena Engstrand

Om Sverige vill ha fungerande samhällstransporter när covid-19 väl klingat av krävs det drastiska stödåtgärder och dessa krävs nu. Det skriver Marcus Dahlsten och Tina Thorsell, Transportföretagen.

Under strecket
Publicerad

Flygplanen står på backen, bussarna i beställnings- och turisttrafik står still och taxiåkare söker kunder med ljus och lykta. Coronavirusets konsekvenser för transportsektorn är extrema. Tre kraftfulla åtgärder kan hjälpa den svenska transportsektorn att hantera krisen men då behövs handlingskraft och agerande från regeringen, se Danmark som exempel.

Regeringen har den senaste veckan tillsammans med samarbetspartierna presenterat flera olika åtgärder för att stötta näringslivet. Det är välkommet att staten tar en större andel av kostnaderna vid korttidspermitteringar men för ett företag som enbart har kostnader och inga intäkter hjälper detta föga. Staten måste täcka 100 procent av kostnaderna. Dessutom omfattas inte anställda i familjeföretag som tillhör arbetsgivarens familj. En stor del av transportsektorn är familjeföretag.

Annons
Annons
Annons