Annons
X
Annons
X

”Dansk sockerskatt gav inte bättre vanor”

Det är en svår utmaning att minska socker men lösningen att införa en skatt kommer inte att fungera. Det skriver Maria Malmer Stenergard, skattepolitisk talesperson (M) i en replik.

REPLIK | LIVSMEDEL

Nylander med flera belyser i sin artikel en stor och viktig samhällsutmaning. Problemen med ohälsa måste tas på allvar och få ifrågasätter i dag att vi konsumerar mer socker än vad som är nyttigt för oss. Men debattörernas lösning, sockerskatt, riskerar att helt skjuta bredvid målet.

Politiska lösningar på komplexa problem tenderar alltför ofta att bli alltför enkla. Att ta fram en medicin blir ett självändamål, trots att medicinen ibland är verkningslös och till och med kan ge allvarliga biverkningar. Det blev Danmark varse när de tvingades inse att det krävs mer omfattande åtgärder mot folkhälsoproblemen än att bara besluta om en skatt. Danmark avskaffade sin fett- och sockerskatt sedan det visat sig att skatten inte ledde till minskad konsumtion utan till konsumtion av billigare och sämre produkter. Det fanns också tecken på att danskarna drog ner på inköp av frukt och grönsaker för att fortsatt ha råd att köpa sötsaker.

Långsiktiga lösningar på våra stora samhällsproblem är i stället ofta mer komplexa. När det gäller att komma till rätta med ohälsa krävs bland annat utbildning, upplysning och konsumentmakt, i kombination med ansvarstagande producenter och återförsäljare. Inte minst skolan spelar en viktig roll i att utrusta varje ung samhällsmedborgare med verktyg för att kunna ifrågasätta och söka information.

Annons
X

Det finns också en fara i att lämna över allt mer ansvar till politiker. Det förskjuter fokus från det egna ansvaret och inte minst från föräldraansvaret. Precis som barn behöver hjälp med tandborstning morgon och kväll, behöver de hjälp att skaffa sig goda matvanor. Vi kan inte lagstifta om lördagsgodis – det är vårdnadshavares ansvar att se till att undvika vardagsgodis. Det kräver engagemang och tid. Det kan vara jobbigt. Men det är ingen annan som ska göra det. För varje beslut som överlämnas till politiken, bekräftar vi att ansvaret är någon annans och inte vårt eget. Det kan på sikt få stora konsekvenser – inte minst för folkhälsan.

I den mån politiska åtgärder faktiskt bör vidtas, måste de vara väl genomtänkta och väl avvägda. Och politiska beslut måste inte per se innebära förbud eller skattemässiga pekpinnar. Kanske vore det, i folkhälsans namn, bättre med morötter? Skattelättnader för folkhälsofrämjande åtgärder kan kanske vara nog så effektiva som nya och högre skatter.

Maria Malmer Stenergard (M)

skattepolitisk talesperson, riksdagsledamot

Maria Malmer Stenergard Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Annons
X

Maria Malmer Stenergard

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X