”Dansk sockerskatt gav inte bättre vanor”

Det är en svår utmaning att minska socker men lösningen att införa en skatt kommer inte att fungera. Det skriver Maria Malmer Stenergard, skattepolitisk talesperson (M) i en replik.

Under strecket
Publicerad

Maria Malmer Stenergard

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons

Nylander med flera belyser i sin artikel en stor och viktig samhällsutmaning. Problemen med ohälsa måste tas på allvar och få ifrågasätter i dag att vi konsumerar mer socker än vad som är nyttigt för oss. Men debattörernas lösning, sockerskatt, riskerar att helt skjuta bredvid målet.

Politiska lösningar på komplexa problem tenderar alltför ofta att bli alltför enkla. Att ta fram en medicin blir ett självändamål, trots att medicinen ibland är verkningslös och till och med kan ge allvarliga biverkningar. Det blev Danmark varse när de tvingades inse att det krävs mer omfattande åtgärder mot folkhälsoproblemen än att bara besluta om en skatt. Danmark avskaffade sin fett- och sockerskatt sedan det visat sig att skatten inte ledde till minskad konsumtion utan till konsumtion av billigare och sämre produkter. Det fanns också tecken på att danskarna drog ner på inköp av frukt och grönsaker för att fortsatt ha råd att köpa sötsaker.

Annons
Annons
Annons