Annons
X
Annons
X

Dansk smyckeslag kan hamna i Europadomstolen

Danska Folketinget har antagit den utskällda "smyckeslagen", om att polisen ska kunna beslagta asylsökandes värdesaker, som guld och smycken. Kritiken är hård, både från EU-parlamentet och människorättsorganisationer. Men Danmark är inte ensamt i Europa om regeln.

Flykten till Europa
Inger Højeberg i parlamentet på tisdagen.

Inger Højeberg i parlamentet på tisdagen. Foto: Olesen Peter Hove / AP

BRYSSEL. På tisdagen röstade ledamöterna i Folketinget, alltså Danmarks riksdag, om en politiskt brännhet laglunta med 34 nya regler som begränsar asylsökandes och flyktingars villkor. Paketet har av statsministern Lars Løkke Rasmussen kallats det kanske mest missförstådda lagförslaget i Danmarks historia.

Bland de 34 punkterna finns bland annat att myndigheter ska ha rätt att konfiskera kontanter och värdesaker från asylansökande för att betala för deras kost, logi och andra omkostnader, och att personer som fått uppehållstillstånd måste ha bott i Danmark i minst tre år innan deras makar och barn kan få komma till landet.

Särskilt punkten om att asylsökande ska tvingas lämna ifrån sig sina värdesaker har väckt förvåning och vrede i hela världen: ”Smyckeslagen” som lagpaketet informellt kallas, eftersom dansk polis förväntas beslagta sådant som armband, halsband, manschettknappar och ringar, har prytt förstasidor i hela Europa och till med stora amerikanska publikationer som New York Times.

Annons
X

Europarådet för mänskliga rättigheter i Strasbourg har kallat lagen ”ondsint”, och FN:s flyktingråd UNHCR har i ett brev till den danska regeringen påpekat att lagen kan blåsa på fruktan och främlingsfientlighet.

Jag blev chockad över förslaget om att flyktingarnas smycken ska säljas på auktion: det ger omedelbart associationer till mörka dagar i Europas historia, som när man sålde judars värdesaker under andra världskriget

I EU-parlamentet i Bryssel hölls på måndagskvällen en utfrågning av Danmarks migrationsminister och utrikesminister, Inger Støjberg och Kristian Jensen. Kritiken mot smyckeslagen var skarp från stora delar av kammaren.

– Jag blev chockad över förslaget om att flyktingarnas smycken ska säljas på auktion: det ger omedelbart associationer till mörka dagar i Europas historia, som när man sålde judars värdesaker under andra världskriget, sade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) efter utfrågningen.

För nu när det danska Folketinget formellt antagit smyckeslagen så uppstår nämligen frågan om exakt vad man ska göra av de konfiskerade värdesakerna. Den danska migrationsministern sade i Bryssel att de kunde säljas i offentliga utförsäljningar och auktioner, och till gängse pris:

– Om det är guld, och det kommer det att vara i några fall, så finns det så klart ett världsmarknadspris för guld, sade Støjberg.

– Vi får väl se hur stor marknaden är, men jag antar att det finns en marknad, svarade ministern på frågan om huruvida danskarna var intresserade av syriska och irakiska smycken.

Migrationsministern har dock understrukit att polisen inte kommer att beslagta värdesaker med särskilt sentimentalt värde, som vigselringar.

Utrikesministern Kristian Jensen sade att den nya lagen bygger på principen att den som kan försörja sig själv också ska göra det.

– Danskar måste inkomstprövas innan de kan få bidrag, så vi tycker att samma princip borde gälla för asylsökande, sade Jensen under EU-parlamentets utfrågning.

EU-parlamentet kan inte hindra vare sig Danmark eller andra EU-länder från att försöka stoppa migranter från att ta sig till deras gränser: Danmark har ett benhårt, permanent undantag från EU-samarbetet inom justitie- och migrationsfrågor. Men även de andra EU-länderna har självbestämmande över sådant som gränsbevakning och hur många eller hur få invandrare de vill ta emot.

Men Danmark har skrivit på Genèvekonventionen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter, och enligt denna så kan konfiskering av flyendes ägodelar bara äga rum när detta är ”proportionellt och nödvändigt” – två ord som Europadomstolen för mänskliga rättigheter inom kort kan få i uppdrag att närmare definiera, om asylsökande vars ägodelar beslagtagits bestämmer sig för att överklaga.

Schweiz och två tyska delstater, Bayern och Baden-Württemberg, beslagtar redan kontanter och värdesaker från asylsökande. På tisdagen avslöjade den brittiska tidningen The Guardian att även Nederländerna har ett system för att få asylansökande att betala för sina egna kostnader.

Annons
Annons
X

Inger Højeberg i parlamentet på tisdagen.

Foto: Olesen Peter Hove / AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X