Annons

Dansk modell ska ge jämlik vård: ”Tydligt för alla”

”Alla, oavsett vem man är, ska få en lika bra vård och då är dessa vårdförlopp en bra metod”, säger sjukvårdsminister Lena Hallengren (S).
”Alla, oavsett vem man är, ska få en lika bra vård och då är dessa vårdförlopp en bra metod”, säger sjukvårdsminister Lena Hallengren (S). Foto: Tomas Oneborg, Christine Olsson/TT

Svensk sjukvård ska bli mer jämlik. Regeringen och Sveriges kommuner och landsting är nu överens om att satsa på så kallade enhetliga vårdförlopp. Reformen ska råda bot på att det i dag skiljer så stort vilken behandling patienten får, beroende på var man bor i landet.

Under strecket
Publicerad

De regionala skillnaderna inom sjukvården är överraskande stora, visar statistiken.

Foto: Isabell Höjman/TT Bild 1 av 2

Att jobba mot snabba och optimala behandlingstider inom vårdförloppen är en effektivare väg än en vårdgaranti, tycker Lena Hallengren.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT Bild 2 av 2

Det kallas också standardiserade vårdförlopp, SVF, och inom 95 procent av cancersjukvården är redan metoden i stora drag införd. Men nu ska den byggas ut kraftigt för några av de allra största patientgrupperna som har diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psykiska sjukdomar, astma, kol och reumatiska sjukdomar.

Det ska ske under tre år enligt en färsk överenskommelse mellan regeringen och SKL – Sveriges kommuner och landsting. Staten går in med sammanlagt 900 miljoner kronor för att arbeta fram de enhetliga vårdförloppen.

Annons
Annons
Annons