Annons

”Dansk modell rätt för miljonprogrammet”

Miljonprogramhus i Tensta, Stockholm.
Miljonprogramhus i Tensta, Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att låta pensionsbolagen bidra till att rusta upp, utveckla och förvalta en del av miljonprogrammen kan gynna såväl hyresgäster som pensionssparare. Det skriver Oliver Tovatt, konsultföretaget Tyréns.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Kommuner säljer allt oftare ut delar av sitt bostadsbestånd för att ha råd att rusta upp miljonprogrammen och bygga nya bostäder. Det är ibland oundvikligt. Men när köparen är ett kortsiktigt riskkapitalbolag är risken stor att hyresgäster hamnar i kläm och att bostäderna inte rustas på ett långsiktigt hållbart sätt. En bättre idé är att göra som i Danmark och låta pensionsbolag ta ansvar för bostadsutvecklingen.

Nästa månad presenterar Boverket och Energimyndigheten förslag på en långsiktig renoveringsstrategi för det nationella byggnadsbeståndet. Redan i dag vet vi att upprustningsbehovet i det svenska miljonprogrammet är omfattande. Det handlar om de hundratusentals lägenheter som byggdes under 1960- och 70-talens rekordår och som nu närmar sig sin 50-åriga tekniska livslängd. Enligt den senaste uppskattningen som Sveriges Allmännytta gjort krävs upp emot 165 miljarder för att åtgärda akuta tekniska brister och anpassa bostäderna till moderna krav på tillgänglighet och energiprestanda.

Annons
Annons
Annons