Annons

Dansk gränskontroll följer inskränkthetens trend

Signalerna från Danmark om skärpta gränskontroller är oroande, både för pendlares framtid och den europeiska öppenheten. Med sorg konstaterar vi att våra danska systerpartier med dessa eftergifter gör fel i förhållande till Dansk folkeparti. För oss är det en viktig lärdom att idéburen borgerlighet aldrig kan göra sig beroende av småsinta populister, skriver Olle Schmidt (FP) och Hans Wallmark (M).

Under strecket
Publicerad

Med tal om nya gränskontroller och rapporter om att pendlare från Sverige tvingats visa pass kan signalerna från Danmark sägas vara allvarliga och oroande. Det strider mot tanken på Europa som en kontinent präglade av öppenhet och rörlighet. Och för många i Öresundsområdet är inte resandet mellan Skåne och Själland en färd mellan två länder utan det sker i en och samma region samt inom en allt mer gemensam arbetsmarknad. De flesta finner tanken absurd att det skulle ske något slags myndighetskontroller med risk att få visa pass på tågen mellan Uppsala och Stockholm. Den som åker från Ängelholm, Helsingborg eller Malmö till Köpenhamn kan dock numera löpa risken att stoppas, kontrolleras och utfrågas.

Det som sker i Danmark följer dessvärre en inskränkthetens trend som kan iakttas runt om i hela Europa. De nya reglerna beror knappast på en radikal omvärdering av trycket från kriminella och smugglare utan är en del av dansk folkepartis krav på regeringen i samband med förhandlingar om budget och ekonomi. Det gör försvararnas argument, även i Sverige, ihåliga.

Annons
Annons
Annons