Dansk författare i erotiskt blåsväder

Vilka erotiska rättigheter har en honorärkonsul på Haiti? Den populäre danske författaren och dokumentärfilmaren Jørgen Leth har uppenbart gått över gränsen.

Under strecket
Publicerad
Annons

I en ny självbiografi liknar Jørgen Leth sina förhållanden till minderåriga haitiska flickor vid ”koloniseringens erotiska vision”. Om en 17-årig flicka heter det bland annat: ”Jag tar kockens dotter när jag vill. Det är min rätt. () Hon är min skolflicka, hon är min älskarinna. Jag tar position bakom henne och glider in i henne. Jag betalar hennes engelskundervisning. Jag har också sagt ja till att betala hennes skola. Kocken har sagt att Monsieur Jørgen kan vara ett slags styvfar”.

Boken fick inledningsvis ganska goda recensioner, men de litterära kvaliteterna har nu helt hamnat i skuggan av det officiella Danmarks närmast unisona moraliska indignation.
Rädda barnet menar att Leth är en ovärdig representant för Danmark, i utrikesministeriet ångrar man konsulstiteln och har kallat Leth till ett möte. I flera tidningsledare beskrivs han som en gammal gris som missbrukar sin maktposition gentemot unga fattiga kvinnor.

Annons
Annons
Annons