Dansk Folkeparti kräver folkomröstning om EU precis som i Storbritannien

I Danmark jublar det högerpopulistiska Dansk Folkeparti över de konservativas seger och att David Cameron nu kan förhandla med EU om att ändra på villkoren för det brittiska EU-medlemskapet inför en folkomröstning år 2017. Dansk Folkeparti vill göra detsamma.

Under strecket
Publicerad
Valaffisch för Dansk Folkeparti 2012.

Valaffisch för Dansk Folkeparti 2012.

Foto: ALLOVER PRESS
Annons

– Självklart ska Danmark vara kvar i EU i det som gäller den inre marknaden, handel, energi och några andra områden. Men vi bör som britterna nu kräva att få omförhandlingar så att vi kan ta tillbaka vår suveränitet kring gränskontroller, invandringen, finanspolitiken och lite till. Det skulle vara perfekt att köra parallellt med Storbritannien, och också utlysa en folkomröstning, sade EU-parlamentarikern Morten Messerschmidt från Dansk Folkeparti till tidningen Politiken när Tory-partiets seger i det brittiska valet blev känd.

Premiärministern David Cameron tog förra året fram en lista över politikområden som han vill att de enskilda EU-länderna, eller åtminstone Storbritannien, får tillbaka lagstiftningsmakten över från Bryssel. Det gäller frågor som den fria rörligheten mellan EU-länderna och invandringspolitik. Budskapet som hördes i de övriga EU-länderna och i Bryssel var att om inte britterna får igenom sina krav så kan det obevekliga resultatet i den folkomröstning som följer bli att Storbritannien lämnar EU.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons