Analys

Dansk folkeparti behöver ny profil

Med Pia Kjærsgaards sorti förlorar dansk politik en folklig järnlady som väcker starka känslor både i hemlandet och utomlands Hennes efterträdare skulle dock vinna på en mildare retorik för att hitta nya väljare.

Under strecket
Publicerad
Annons

När den nederländske högerpolitikern Geert Wilders ska kommentera beskedet om att Dansk folkepartis ledare Pia Kjærsgaard, avgår som partiledare, jämför han henne med Margaret Thatcher. En dansk järnlady som med hårda ord och hårda nypor har fört sitt parti från bildandet 1995, till att i dag vara Danmarks tredje största parti. Från att i slutet av 1990-talet inte vara rumsrent till att under tio års tid vara Danmarks kanske mäktigaste.

Men efter 17 år på partiledarposten valde den 65-åriga Pia Kjærsgaard att i tisdags kväll ge sina partikamrater beskedet. Hon avgår vid partiets kongress i september. Beskedet överraskade många, men inte partiets innersta krets. De har vetat om hennes beslut sedan nyår. Allt för att ge kronprinsen Kristian Thulesen Dahl gott om tid att positionera sig och göra sig redo för att ta över.

Annons
Annons
Annons