Dansens kraft griper i porträtt av Mr Gaga

”Mr Gaga” skildrar koreografen Ohad Naharin och hans arbete med Batsheva Dance Company. Den 15–17 november gästspelar kompaniet i Dansens hus i Stockholm med ”Three”. Två dagar senare kommer de till SMoT i Jönköping med ”Last work”.
”Mr Gaga” skildrar koreografen Ohad Naharin och hans arbete med Batsheva Dance Company. Den 15–17 november gästspelar kompaniet i Dansens hus i Stockholm med ”Three”. Två dagar senare kommer de till SMoT i Jönköping med ”Last work”. Foto: Gadi Dagon

Dokumentären ”Mr Gaga” är en vacker och gripande film om dansens kraft och livets stora frågor. Den världsberömde koreografen Ohad Naharin framträder i all sin komplexitet, skriver Anna Ångström.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Energin och intensiteten är så stark att man nästan kan ta på den. Det finns inget lagom hos koreografen Ohad Naharin och hans verk för Batsheva Dance Company. ”Mr Gaga”, som visades redan i våras på Tempo dokumentärfestival, är en dokumentär i regi av Tomer Heymann som på ett imponerande rikt och mycket berörande sätt fångar in såväl konstnären som privatpersonen bakom Israels berömda och stundtals kontroversiella samtida kompani, lett av Ohad Naharin sedan 1990. Det är en film som har tagit över åtta år att göra. Här grävs en rad guldkorn fram ur Naharins förbluffande omfattande privata filmarkiv. De vävs elegant ihop med starka klipp från hans dansverk, unika inslag från studion och intervjuer.

Titelns ”Mr Gaga” syftar på det rörelsespråk, eller rörelsefilosofi, som Naharin har utvecklat och spridit över världen till proffs och amatörer. Men resan dit var en krokig omväg för den naturbegåvade pojken som älskade att dansa och göra volter på kibbutzen där han växte upp. Värnplikten, då han var underhållare i armén, sammanföll med det våldsamma Yom Kippur-kriget 1973. Först vid 22 tog han sin första professionella dansklass, rekryterades av Martha Graham till New York, därpå av Maurice Béjart.

Annons
Annons
Annons