Annons

PianoramaDansant men stram inledning på Pianorama

Mika Takehara, Ludvig Nilsson (överst), Roland Pöntinen och Love Derwinger.
Mika Takehara, Ludvig Nilsson (överst), Roland Pöntinen och Love Derwinger. Foto: Mika Takehara /Instagram

Helgens festival ”Pianorama” plockar för sjätte året i rad fram pianorepertoar för fyra händer i rampljuset. Duon Pöntinen–Derwinger inleder dansant och stramt, men SvD:s Sofia Nyblom önskar sig en intimare atmosfär.

Under strecket
Publicerad

Ett minnesvärt ögonblick i Niklas Rådströms nya pjäs om Beethoven är den profetiska scen där Mozart seglar ner från himlen för att skriva in den ängslige Beethoven i en kanon av (manliga) musikaliska genier:

”Alla musikaliska genier börjar på B: Bach, Bach, Bach, far och alla söner, sen Bivaldi, Berubini, Brahms…” I den parodiska lista som slutar med Björn & Benny skulle man kunna infoga tonsättarna på festivalen Pianoramas öppningskväll: förutom Bozart (Mozart) och Beethoven även Berio, Bravinskij (Stravinskij) och (B)Ravel. För precis som festivalgeneral Roland Pöntinen annonserar vid inledningen till kvällen så var repertoaren för fyrhändigt piano 1800-talets jukebox, ett mekaniskt underverk som före pianorullarnas era tillgängliggjorde konsert- och operarepertoarens tio-i-topp i arrangemang för proffs eller amatörer som kunde njutas i hemmet.

Annons
Annons
Annons