Annons

Dansant exborgmästare lockar amerikaner

Han har fått tusentals amerikaner att dansa till discolåten "High Hopes" och lyssna till ett entusiasmerande budskap om framtiden. Krigsveteranen och exborgmästaren Pete Buttigieg har seglat upp som favorit bland Demokraternas presidentaspiranter.

Men USA:s minoritetsväljare är långt ifrån övertygade.

Under strecket
Fanny Hedenmo / TT
Publicerad

Den demokratiske presidentaspiranten och tidigare South Bendborgmästaren Pete Buttigieg tillsammans med sin make Chasten i Iowa.

Foto: Charlie Neibergall/AP/TTBild 1 av 2

Den demokratiske presidentaspiranten och tidigare South Bendborgmästaren Pete Buttigieg, till höger, tillsammans med sin make Chasten i New Hampshire.

Foto: Elise Amendola/AP/TTBild 2 av 2

Fram till för ett par månader sedan var 38-åringen okänd för de stora massorna. Men så började han klättra i opinionsmätningarna i de tidiga primärvalsdelstaterna – och skrällde av allt att döma i Iowa.

Framgångarna kan bero på hans ihärdighet, Buttigieg har hållit otaliga kampanjmöten och frågestunder i Iowa och New Hampshire. Det kan också ha att göra med hans övergripande budskap om ett USA där människor av olika etnicitet och religion samarbetar – som påminner lite om Barack Obamas. Vissa dras till Buttigiegs profil som moderat mittenpolitiker. Andra lockas av utlovade klimatåtgärder, pensionsreformer, skärpta vapenlagar och höjda skatter för USA:s rikaste.

Annons
Annons
Annons