Annons
X
Annons
X

Dans utan könsroller

Pardans för alla. Pridefestivalen satsar på pardanskurser för den som inte vill inrätta sig i klassiska mans- och kvinnoroller. SvD har besökt en queerdansfest på Söder i Stockholm.

Tangoläraren Charlotte Rivero tillsammans med sin partner instruerar deltagarna på en queerdansfest på dansstudion Chicago i Stockholm.
Tangoläraren Charlotte Rivero tillsammans med sin partner instruerar deltagarna på en queerdansfest på dansstudion Chicago i Stockholm.

–Ingen tvekan, bara gå!

Tangolärare Charlotte Rivero ropar ut instruktioner till de drygt 30 personer som samlats för att lära sig grunderna i argentinsk tango.

Deltagarna rör sig parvis i en stor cirkel moturs. Sportiga sandaler, högklackade sommarskor, sneakers och en och annan flamencosko drar över golvet på dansstudion Chicago på Södermalm. Ikväll hålls här Pridefestivalens queerdansfest för samkönade danspar, med tangointroduktion, salsa, cha-cha, lindy hop och foxtrot på körschemat. Eller för den som tycker att den traditionella mans- och kvinnouppdelningen inom pardans, känns för snäv.

Annons
X

När Charlotte Rivero började undervisa i queertango var det ett sätt att skapa en luftficka på den tangoscen hon tyckte var just alltför heteronormativ. Medan kursdeltagarna dansar fritt förklarar hon på gatan utanför dansstudion vad som drev henne att bryta upp och starta sina egna kurser.

–Jag blev otroligt fascinerad av dansen och helt uppslukad av musiken, men jag kände mig inte hemma i att som kvinna bara vara den som följer. Det fanns inga and­ra alternativ än att mannen för, och högklackade skor är ett måste för kvinnan.

Efter tre år i Stockholms tangosväng startade Charlotte Rivero förarkurser för tjejer. Den massiva kritik som följde kom framför allt från manliga dansare som varnade presumtiva deltagare för att de skulle bli förstörda, aldrig kunna bli förd i dansen igen eller till och med bli lesbiska, berättar Charlotte Rivero. ”Lesbianerna håller på att förstöra tangon”, lydde ett av stridsropen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men kurserna blev något av en succé och idag arrangerar hon en årlig queertangofestival och undervisar bara enligt queerpedagogik, där deltagarna, som är ungefär 50-50, både när det gäller kön och sexuell läggning, får lära sig att både föra och följa.

  I tangohistorien hittar Charlotte Rivero tillräckligt med belägg som understödjer att det hon gör egentligen har direkt anknytning till dansens ursprung. Den uppstod runt 1880 i Buenos Aires hamnkvarter, som då präglades av människor från en mängd olika kulturer, bland bordeller, fattigdom och marginalisering. På den tiden var det inget unikt att män dansade med män och kvinnor med kvinnor, enligt Charlotte Rivero. Men när tangon skulle in i de europeiska finrummen behövde fasaden putsas. Tangoarketypen skapades, där passionen mellan man och kvinna hyllas med tydliga attribut som den eggande kvinnan i slitsad kjol och nätstrumpor kontra machomannen i diskret kostym.

  Den nya bilden av tangon kom till omkring 1910 och importerades tillbaka från Europa, såväl exotiserad som erotiserad, berättar Charlotte Rivero, som säger att hon haft stor nytta av sina genusstudier i analysen av sin favoritdans.

  Vid dansstudions bar står Linda Fuchs och Maja Hageby med var sitt plastglas vatten och svalkar av sig i väntan på nästa låt. Linda Fuchs har provat på queerpardans i Malmö tidigare.

  –Det är ett jättekul sätt att komma i kontakt med människor, säger hon.

  Maja Hageby, som provat ”heteropardans”, bekräftar Charlotte Riveros bild av den mer passiva roll kvinnan ofta förväntas ha i pardansen.

  –Det handlade mer om steg än som här, att känna in sin danspartner. Mannen för och vad kvinnan gör är inte så viktigt, bara man följer.

  Charlotte Rivero säger att de elever hon har som provar att både föra och följa lär sig snabbare och kan leka mer i sin dans. Det gör att hon nu får allt fler manliga heteroelever som märkt fördelarna i hennes pedagogik.

  –Jag har en del i det, för att jag banade väg. Nu har det blivit som en explosion.

  Pridepremiär för Glenn Hysén http://www.svd.sejavascript:openWebbtv(16486822); Tangoportalen tangoportalen.com Rfsl rfsl.se Stockholmpride stockholmpride.org
  Annons
  Annons
  X

  Tangoläraren Charlotte Rivero tillsammans med sin partner instruerar deltagarna på en queerdansfest på dansstudion Chicago i Stockholm.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X