En spegel i handenDans som leker med rum och blick

Kajsa Sandström i solot ”En spegel i handen”.
Kajsa Sandström i solot ”En spegel i handen”. Foto: Milja Rossi

Ett solo av och med Kajsa Sandström är först ut när Weld väljer att livestreama en premiär. ”En spegel i handen”, som ursprungligen var tänkt att visas för en publik på plats, har fått ett nytt rum.

Under strecket
Publicerad
Kajsa Sandström går i närkamp med ett stort vitt tygstycke – som även är projektionsyta.

Kajsa Sandström går i närkamp med ett stort vitt tygstycke – som även är projektionsyta.

Foto: Milja Rossi
Annons

Att det är ett verk av Kajsa Sandström som streamas och får sin premiär på internet är egentligen ganska passande eftersom hon i sina koreografier vill skapa nya rumsligheter. Framför allt har det länge funnits en tydlig vilja hos henne att undersöka hur bilder skapas eller reproduceras i själva livesituationen och hur verk dokumenteras för att kunna återskapas. Filmade sekvenser och projektioner ingår ofta, liksom speglingar där spegelbilden används som ett sätt att visa hur bilder av en rörelse eller av kroppen hela tiden kan förändras. Det kan låta torrt teoretiskt men hos Kajsa Sandström blir det aldrig det eftersom själva rörelsen och seendet alltid står i centrum.

I den här speciella situationen när scenkonsten på grund av den pågående coronapandemin har mycket begränsade möjligheter att möta en levande publik på plats får filmandet och dokumenterandet som en livesändning innebär en än viktigare funktion. Filmade eller livesända dansföreställningar är förstås ingenting unikt men här handlar det om ett nytt verk som inte, i alla fall just nu, kan framföras på något annat sätt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons