Annons

Danmark stänger sina gränser – avvisar turister

Danmarks statsminister Mette Fredriksen.
Danmarks statsminister Mette Fredriksen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Danmark stänger sina gränser under lördagen, det meddelade statsminister Mette Fredriksen vid en pressträff på fredagskvällen.

– När vi fattar beslut som vi gör nu ber vi danskarna om stora uppoffringar, det är vi väl medvetna om, säger statsministern.

Under strecket
Publicerad

Beslutet gäller från och med klockan 12.00 lördag. Danska medborgare får återvända, däremot kommer turister och andra att avvisas, det skriver danska Ekstrabladet som rapporterade från en presskonferens.

Militär kommer att övervaka gränserna, så även polis.

Vi överväger allt. Vi har redan nu restriktioner i kollektivtrafiken.

Endast nödvändiga varutransporter kommer att tillåtas in i landet, som exempelvis livsmedel, mediciner och varor som är nödvändiga för landets industrier. Däremot kommer all färjetrafik att stoppas. De som inte kan visa att de har skäl att åka in i landet, till exempel på grund av att man arbetar i landet, kommer att avvisas vid gränsen.

Men Danmarks beslut om att stänga gränsen mot Sverige ska inte påverka svenskar som jobbar i Danmark, det skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett uttalande till TT.

"Beslutet ska inte beröra svenskar som jobbar i Danmark eller hindra godstrafiken. Men hur detta kommer att fungera i praktiken är viktigt att följa. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och den svenska regeringen agerar på myndigheternas rekommendationer och vidtar de åtgärder som krävs för att hantera spridningen av viruset".

Annons
Annons

Enligt Mette Fredriksen ska gränserna hållas stängda till och med den 12 april.

– Som dansk statsminister väljer jag den strategi som jag menar är den riktiga, mot bakgrund av den information jag får från danska myndigheter, säger statsminister Mette Fredriksen vid pressträffen.

Den danska regeringen har informerat grannländerna Tyskland, Sverige och Norge om beslutet, uppger Fredriksen.

Den danska rikspolischefen Thorkilde Fogde, som även han är med vid presskonferensen, räknar med omfattande konsekvenser. Polisen kommer att inleda gränsstängningen under lördagen genom att stoppa persontrafiken, men låta den tunga trafiken passera.

– Vi kommer att se bilköer vid våra gränser och vid flygplatsernaa. Vi kommer att se hel eller delvis stängning av några flyg-, färje- och tågrutter, säger han.

Mette Fredriksen uppger att de omfattande åtgärderna sker för att undvika en situation där sjukvården bryter samman.

– Vi kan se hur situationen i Italien har utvecklats helt katastrofalt, med väldigt många sjuka människor. Allt vi gör är för att säkerställa att vi tar oss igenom det här på ett annat sätt, säger hon.

På frågan om regeringen också överväger att stoppa alla resor inom landet, svarar statsministern:

– Vi överväger allt. Vi har redan nu restriktioner i kollektivtrafiken. Jag kommer inte ge svar om nästa vecka, men generellt ska vi undvika all aktivitet som är onödig, säger hon.

Vid en pressträff tidigare under fredagen avrådde det danska utrikesdepartementet från alla icke nödvändiga resor utomlands under en månad framåt.

– Är man redan i utlandet, bör man resa hem snabbast möjligt, sa utrikesminister Jeppe Kofod vid pressträffen.

Mette Fredriksen har testats själv för corona då hon själv nyligen var sjuk, berättar hon.

– Men det var negativt och jag mår bättre nu.

Tidigare har två andra europeiska länder meddelat att de tar till samma typ av åtgärd med anledning av coronaviruset. För några dagar sedan meddelade Sloveniens premiärminister Marjan Šarec att gränsen mot Italien stängs.

Österrike har också infört en stängning av gränserna, mot Italien. Endast personer som kan bevisa att de är smittfria får passera meddelade landets premiärminister Sebastian Kurz.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa i onsdags att stängda gränser inom EU är ett dåligt och förhastat beslut. Macron uppgav då att Frankrike inte hade några planer på motsvarande åtgärder.

– Vi är bara i början av denna epidemi, och om vi börjar ta till oproportionerliga åtgärder som inte går att leva med så är det kontraproduktivt, sade Macron.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons