Annons

Lydia Wålsten:Danmark sneglar inte mot Sveriges strategi

Bakom varje siffra, en människa.
Bakom varje siffra, en människa. Foto: SVT

Frågan till Stefan Löfven handlar inte om enskilda åtgärder. Istället rör den hur mycket Sverige har som ambition att trycka ner viruset. Vill vi ha en hemodlad immunitet eller vill vi vänta på ett vaccin?

Under strecket
Publicerad

Flockimmunitet är målet. Frågan är hur det uppnås. Antingen blir det genom vaccin, eller genom att befolkningen smittas. Den första linjen kräver att man trycker ner viruset tills det finns ett vaccin. Den andra linjen kräver bara att smittan begränsas tillräckligt mycket för att sjukvården inte ska överbelastas, i övrigt kan man låta det drabba den starkare delen av befolkningen. Sverige driver, eller upplevs driva, som ensam båt på kanal två – därav uppmärksamheten. Övertygande argument förs fram till varför det är hållbart. Folk kommer att tröttna på andra länders hårda restriktioner. De kommer hamna i en värre sits när de släpper på dem.

Det sägs att det är omöjligt att stoppa en sådan här smitta. Även om man inför hårda restriktioner vet man inte om de fungerar. Med över 2400 döda har Sverige relativt sin befolkning ungefär tre gånger så många döda som Danmark och sex gånger så många döda som Norge. När Tegnell får frågan i Aktuellt (28/4) varför våra dödstal är så mycket högre svarar han två saker. Det första är att vi fick in smitta i äldreomsorgen. Det andra är att vissa länder utanför Norden faktiskt har högre dödstal än vi, trots fler restriktioner. Men till BBC påminner han om att det också beror på valet av strategi.

Annons
Annons
Annons