Annons
X
Annons
X

Danmark röstar om tuffa gränskontroller

Som ett svar på det svenska förslaget om id-kontroller på bussar, tåg och färjor vill de danska politikerna införa passkontroller i Tyskland. Förslaget har väckt stark kritik från människorättsorganisationer och tyska politiker.

I dag avgörs frågan i Folketinget.

Flykten till Europa
Flyktingar som vandrade genom Danmark mot Sverige, i början av september i år.
Flyktingar som vandrade genom Danmark mot Sverige, i början av september i år. Foto: Bax Lindhardt/TT

Efter att den svenska flyktingpolitiken stramats åt har den danska regeringen svarat med en rad långtgående förslag. Det uttryckliga syftet har varit att se till att de svenska åtgärderna inte ”spiller över” på grannlandet.

Den danska regeringen vill bland annat att asylsökande ska betala för sitt boende om de har råd. Myndigheterna ska också få rätt att beslagta flyktingarnas kontanter och värdesaker.

Det tredje kvartalet 2015 ansökte 5 520 personer om asyl i Danmark. Det kan jämföras med att nästan 40 000 personer ansökte om asyl i Sverige i oktober.

Annons
X

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har flera gånger kritiserat grannlandet.

– Vi har nått vår gräns, det har inte Danmark, sade han under onsdagens presskonferens om id-kontroller.

Men den danska regeringen håller alltså inte med. Som ett svar på det svenska lagförslaget om transportöransvar för id-kontroller kommer det danska Folketinget i dag att rösta om ett liknande förslag. Politikerna vill att de danska tågbolagen genomför id-kontroller på tysk mark.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förslaget är betydligt tuffare än det svenska eftersom regeringen vill att tågpersonalen inte bara ska kontrollera identitetshandlingar, utan även passagerarnas rätt att vistas i landet.

  Förslaget har väckt kritik såväl från DSB, den danska motsvarigheten till SJ, som från människorättsorganisationer och tysk polis. Anke Spoorendonk, justitie- och europaminister i den tyska delstaten Schleswig-Holstein, är en av kritikerna.

  – Jag tycker att det är ett mycket problematiskt förslag. Det sticker jag inte under stolen med, säger hon enligt Berlingske.

  Enligt danska medier finns en bred uppslutning bakom det kontroversiella förslaget.

  Annons
  Annons
  X

  Flyktingar som vandrade genom Danmark mot Sverige, i början av september i år.

  Foto: Bax Lindhardt/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X