Annons

Danmark och Norge tar helt annan väg än Sverige

Sveriges drogpolitik är bland de mest repressiva i västvärlden. Internationellt har lagstiftningen på många håll luckrats upp och även bland våra nordiska grannar syns ett skiftat fokus. Så här är läget i sju andra länder.

Publicerad
Ett brev innehållande heroin upptäckt i en försändelse inkommen till Oslos flygplats Gardermoen 2014. Nu har Norge tagit ett historiskt drogpolitiskt beslut.
Ett brev innehållande heroin upptäckt i en försändelse inkommen till Oslos flygplats Gardermoen 2014. Nu har Norge tagit ett historiskt drogpolitiskt beslut. Foto: Erlend Aas/TT

Allt bruk av droger är olagligt i Sverige och det har länge funnits en politisk konsensus kring visionen om ett samhälle helt fritt från narkotika. Både bruk och innehav kan leda till fängelsestraff.

Ett brev innehållande heroin upptäckt i en försändelse inkommen till Oslos flygplats Gardermoen 2014. Nu har Norge tagit ett historiskt drogpolitiskt beslut.

Foto: Erlend Aas/TT Bild 1 av 8

Hundförande polis i Oslo. Norska droganvändare ska inte längre i första hand bestraffas, enligt ett beslut i Stortinget.

Foto: Tyler Olson/IBL Bild 2 av 8

I september 2016 rev Christianiabor haschbodarna på ”Pusher street”. I december 2017 var det polisens tur.

Foto: Thomas Borberg/Polfoto/IBL Bild 3 av 8

Helsingfors domkyrka.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 8
Foto: Shutterstock/IBL Bild 5 av 8

Cannabis på burk i Amsterdam.

Foto: Jan Scheunert/Zuma/IBL Bild 6 av 8

Uppmaningen att bära med sig motgift mot opioder sprids i USA, här via en annons ibekostad av New Yorks hälsomyndighet i april 2017. Budskapet: Naloxone kan rädda livet på den missbrukare som tagit en överdos.

Foto: IBL Bild 7 av 8

Marijuanaplantan – en medicinalväxt i Kanada.

Foto: Shutterstock/IBL Bild 8 av 8
Annons
Annons
Annons