Annons

Danmark nästa för Kinas pandadiplomati

Danmark blir efter Finland det andra landet i Norden som får låna kinesiska pandor. På bilden syns en hona i den finländska djurparken Ähtari.
Danmark blir efter Finland det andra landet i Norden som får låna kinesiska pandor. På bilden syns en hona i den finländska djurparken Ähtari. Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP/TT

Det råder pandayra i Danmark. I dagarna väntas två kinesiska jättepandor till Köpenhamn – något som ses som en symbol för landets allt bättre relationer med Kina.

Men arrangemanget är inte gratis och regeringen får kritik för att dansa efter en diktaturs pipa.

Under strecket
Julius Bengtsson / TT
Publicerad

Bortsett från en byggarbetare som då och då går iväg med en skottkärra fylld med byggmaterial ser inhägnaden ganska tom ut, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau. Men det är till denna plats på Zoologiske have, Köpenhamns zoo, som danskarnas blickar riktas dessa dagar. Skötare från parken befinner sig just nu i Kina för att hämta dess nya, långväga gäster: två kinesiska jättepandor.

Redan nästa vecka väntas björnarna anlända till Danmark, men först den 11 april kan Köpenhamnsborna se dem på nära håll. Björnarna lånas ut i 15 år från Kina – ett kostsamt arrangemang för den danska staten.

Annons
Annons
Annons