Annons

Danmark i topp: ”Sverige har en bit kvar”

Danmark är med i toppen – men Frankrike tar hem förstapriset när det prestigefyllda priset till världens bästa restaurang nu delas ut.

– Sverige har en bit kvar, säger Mikael Mölstad, grundare av restaurangguiden White guide.

Publicerad

Priset till världens bästa restaurang delas ut av organisationen ”The World's 50 Best”, som i år infört en ny regel. Den innebär att tidigare vinnare inte kan vinna priset igen. Därför är amerikanska ”The French Laundry” och ”Eleven Madison Park ”, brittiska ”The Fat Duck”, spanska ”El Celler de Can Roca”, samt förra årets vinnare, italienska ”Osteria Francescana”, utanför tävlingen.

Juryn består av 1 040 personer, där en tredjedel är kockar, en tredjedel matskribenter, och en tredjedel ”beresta gourméer”. Nytt för i år är att juryn består av hälften män och hälften kvinnor.

Grillade revben på Maido.

Bild 1 av 10

Tryffel på Disfrutar.

Foto: Francesc Guillamet Bild 2 av 10
Bild 3 av 10

Bläckfisk på Mugaritz.

Foto: Tomas Rangel Bild 4 av 10
Foto: MARIELI OVIEDO Bild 5 av 10

Glass på bivax och pollen från Geranium.

Bild 6 av 10
Bild 7 av 10

Kött från grillen i Axtondos.

Bild 8 av 10
Foto: Lefteris Pitarakis/TT Bild 9 av 10

Sallad med gröna bönor, körsbär och pistage från Mirazur.

Bild 10 av 10
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons