Annons

”Danmark en stormakt – Sverige sackar efter”

Foto: Simon Paulin

Vi har alla möjligheter att bygga upp starka och internationellt framgångsrika robotkluster även i Sverige. Men då duger det inte att regeringen kapar stödet till Robotlyftet, skriver Ove Leichsenring och Gunnar Bolmsjö.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

För inte allt för många år sedan låg Sverige i den absoluta täten när det gäller robotisering inom industrin och vi sågs som ett föregångsland. Men under senare år har något hänt. Det mest slående exemplet är Danmark som på kort tid blivit en stormakt inom robotteknik.

Teknologiskt Institut tillsammans med Mærsk Mc-Kinney Møller Institut och Syddansk universitet i Odense har under de senaste tio åren positionerat sig som ett av de ledande forsknings- och teknikcentrumen i Europa inom robotteknik, sensorer, mjukvara och artificiell intelligens. I och runt Odense finns i dag fler än 120 företag som arbetar med robotik. Hälften av dessa har dessutom startats efter 2010. Tillsammans har företagen cirka 3 200 anställda och omsätter årligen motsvarande 7,8 miljarder svenska kronor. Det gör Odense till ett av världens tio största ekosystem inom robotik och automatisering.

Annons
Annons
Annons