Annons

Håkan Lindgren:Danius, Engdahl och det postmoderna syndafallet

Par i brott? Horace Engdahl och Sara Danius är syndabockarna i ”När postmodernismen kom till Sverige”. 
Par i brott? Horace Engdahl och Sara Danius är syndabockarna i ”När postmodernismen kom till Sverige”.  Foto: Mats Andersson/TT, Claudio Bresciani/TT

Horace Engdahl och Sara Danius är skurkarna i Johan Lundbergs uppgörelse med postmodernismens destruktiva inverkan på allt från kultursidorna och universiteten till Svenska Akademien. Granskningen är välkommen, men den bevisföring som läggs fram är ställvis mer än lovligt tunn.

Under strecket
Publicerad

Samtiden formas inte bara av de stora debatterna, utan lika mycket av de bråk som märkligt nog aldrig uppstår, som om vi undermedvetet, men mycket noggrant, aktade oss för dem. En åsiktskollision jag skulle vilja se är mötet mellan en postmodernist (om sådana ännu finns) som säger ”Jag ska dekonstruera din identitet tills inte en askhög återstår” och en identitetspolitiker som svarar ”Hur vågar du!”. Det skulle få synapserna att dansa lite.

Hur kunde vi så snabbt efter den alltupplösande postmodernismen hamna i ett läge där offentligheten behärskas av tron på heliga, medfödda kollektiva identiteter – hudfärg, religion, kön och nationalitet? Här finns något som inte stämmer. Eftersom jag har grubblat över det ville jag läsa Johan Lundbergs ”När postmodernismen kom till Sverige” (Timbro).

Annons
Annons
Annons