Annons
X
Annons
X

Daniels tal hyllas för sin äkthet och värme

Prins Daniels tal sopade mattan med både pappa och svärfars tal, enligt retorikexperten Katti Sandberg.

– Det kändes äkta rakt igenom, säger hon.

Också Olle Westling imponerade stort, medan kungen får lägre betyg.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Daniel Westling gjorde allt rätt när
han talade vid bröllopsmiddagen igår. Berättelsen om de trettio breven han fått av kronprinsessan är bara en av de komponenter i talet som imponerar på Katti Sandberg.

– Istället för att bara säga att Victoria är en kärleksfull och varm person så använder han en berättelse som illustrerar hennes personlighet, säger hon.

Han använde också självironi, och knöt an till något som alla känner igen, i berättelsen om grodan som blir prins..

Annons
X

– Samtidigt svarar han på det många nog undrar över, och säger att han känner stor respekt för sin uppgift och att han kommer att stötta Victoria. Talet förmedlade att de båda känner att det här ska bli kul, säger Katti Sandberg.

Även den nybakade prinsens kroppsspråk hyllas av Katti Sandberg.

– Han var oerhört proffsig. Det här måste ju vara hans största framträdande någonsin, men han gjorde allt rätt. Han vände sig mot den han talade till, han växlade med läthet mellan svenska och engelska. Han talade utan manus och väldigt bra. Det finns inget tvivel på att han kommer att klara den här uppgiften, säger hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Också Olle Westling imponerade stort, även om talet inte nådde samma nivå som Daniels. Också här fastnade Katti Sanberg vid den värme och innerlighet som förmedlades i talet. Olle Westlings referens vid sonens barndomsdrömmar om att bli hockeyproffs är ett exempel på sådant som många kan känna igen sig i och relatera till.

  – Han har en varm och bra röst, som han jobbar mycket med. Han låter lite som en präst och det är bra, säger Katti Sandberg.

  Det första talet igår hölls som traditionen bjuder av brudens far, kung Carl XVI Gustaf.

  – Kungen är ju som han är, lite stolpig och stakar sig. Han är inte heller lika konkret som Olle Och Daniel, men det kanske beror på att han är en kung som vänder sig till en blivande drottning, säger Katti Sandberg.

  När kungen vände sig till Silvia var det mest känslofyllda inslaget i kungens tal, men Katti Sandberg tyckte inte att det kändes lika äkta som är Daniel vände sig till Victoria. Hon tycker också att han använder för tillkrånglade ord, som ”entreprenör” och ”beledsaga”.

  – Det positiva i talet var när han blev mer personlig och talade om hur det är att som förälder gifta bort ett barn, att det är tudelat. Det är ett perspektiv som många delar. Det var också bra att knyta an till Karl XIV Johans valspråk: Folkets kärlek, min belöning.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 18
  Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Bild 2 av 18
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 3 av 18
  Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Bild 4 av 18
  Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 5 av 18

  Kung Carl XVI Gustaf och Ewa Westling dansar.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 6 av 18
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 7 av 18
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 8 av 18
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 9 av 18
  Foto: SCANPIX Bild 10 av 18

  Skål!

  Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 11 av 18

  Kungen håller välkomsttalet.

  Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 12 av 18
  Foto: LEIF R JANSON/SCANPIX Bild 13 av 18

  Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer mellan drabanter till bröllopsmiddagen i Rikssalen på Slottet i Stockholm efter vigseln på lördagen.

  Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 14 av 18
  Foto: LEIF R JANSON/SCANPIX Bild 15 av 18
  Foto: LEIF R JANSON/SCANPIX Bild 16 av 18

  Infanta Elena, Inaki Urdangarin och infanta Cristina anländer till kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopsmiddag på Stockholms slott Stockholm.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 17 av 18

  Prinsessan Alexia, Carols Morales, Tatiana Blatnik och prins Nikolaos anländer till kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopsmiddag på Stockholms slott.

  Foto: JAN-ERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 18 av 18
  Annons
  X
  Annons
  X