Annons
X
Annons
X

Daniel Westling blir kunglig höghet

Idag har lysningsgudstjänst för kronprinsessan Victoria och Daniel Westling genomförts i Slottskyrkan.

Samtidigt meddelade hovet att Daniel Westling blir prins av Sverige efter vigseln och kan titulera sig kunglig höghet.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

I dag var det lysningsgudstjänst för Victoria och Daniel – det första steget i det officiella firandet av bröllopet.

Hovet meddelade också Daniel Westlings nya titel, Hans Kunglig Höghet, genom ett
pressmeddelande på hemsidan.

”Han tituleras därefter H.K.H. Prins Daniel. I samband med vigseln blir han också Hertig av Västergötland, eftersom H.K.H Kronprinsessan Victoria är Hertiginna av Västergötland”, skriver hovet.

Annons
X

Redan en och en halv timme före den allmänna gudstjänsten började folk köa i Slottsparken i den flödande sommarsolen. Nu skulle det visa sig att de var onödigt tidigt ute, det blev faktiskt inte fullsatt i kyrkan. Ett 50-tal platser gapade tomma i Slottskyrkan som sväljer 400 besökare.

Klockan 11 öppnades en dörr bredvid altaret och först ut var Daniels föräldrar, Olle och Ewa Westling som gick arm i arm till sina platser. De satt till höger i kyrkan tillsammans med Daniels syster. Sammanlagt var ett 30-tal släktingar och vänner till Daniel Westling – flera av dem unga par – på plats i kyrkan.

På andra sidan, till vänster, satt kungafamiljen, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, Victoria och Daniel Westling, prins Carl Philip samt Tord Magnuson, prinsessan Christinas make. Bakom dem satt ett 20-tal anställda på hovet och bakom dem hovförsamlingen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det var högt och lågt i klädesväg – från eleganta hattkreationer till ryggsäcksturister med kamera, t-tröja och tatuerade armar.

  Drottning Silvia bar en mintgrön dräkt med luftig hattvariant i samma färg medan Victoria valt en duvblå klänning och en matchande coiffe, en liten miniatyrhatt som vilade på hennes håruppsättning.

  Överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark lät sin predikan kretsa kring en ung kvinna i begrepp att gifta sig och hennes samtal med sin mamma under en naturpromenad.

  ”Vad det är gott att leva”, utbrast kvinnan i predikotexten inför det gudomligt vackra scenariot.

  Erland Ros, pastor i hovförsamlingen, hade skrivit en bön tillägnad lysningsparet där han citerade Nils Ferlins dikt I folkviseton:

  Mitt hjärta är ditt

  Ditt hjärta är mitt

  Min lycka är din

  Din lycka är min

  Och gråten är min när du gråter

  Erland Ros hade också några egna ord på vägen för paret.

  – Hjälp dem att kunna förlåta varandra och att aldrig somna osams, sade han.

  Nattvarden inleddes av kungaparet, lysningsparet och föräldrarna Westling. Och efter halvannan timma var gudstjänsten till ända och de kungliga gick ut från kyrkan. Silvia gick leende fram längs kyrkans mittgång och Victoria drog Daniel i armen när han stannade upp för att nicka åt någon av kyrkobesökarna innan de gled in på borggården förbi nyfikna skaror.

  En av de som hämtade kraft av all psalmsång och som också deltog i allmänhetens nattvard var Kristina Mårtensson:

  – Jag tyckte att det kändes så fantastiskt. Jag är så intresserad av det här och väldigt glad för att vi har ett kungahus. De är så trevliga. De såg så lyckliga ut och jag är så glad för deras skull. Jag fick en tår i ögat av ren glädje, sade hon.

  Senare under eftermiddagen följde en privat lysningsmottagning på slottet där statsministern, riksdagens talman och bröllopsstiftelsen överlämnade gåvor till paret.

  Prins Carl Philip var närvarande vid lysningen men däremot inte prinsessan Madeleine som ställt in alla offentliga framträdanden efter den brutna förlovningen med Jonas Bergström.

  För de myndigheter, organisationer, föreningar och företag som önskar uppvakta kronprinsessparet ytterligare två tillfällen inplanerade; den 1 juni och den 3 juni.

  Lysning är en gammal tradition som i dag tappat sin betydelse och är ersatt av hindersprövning. Men fram till 1969 skulle det lysas tre söndagar i rad i kyrkan – där även bröllopsparet skulle närvara. Under den tiden kunde den som ansåg att det fanns hinder för äktenskapet pröva det.

  Idag är lysning frivillig men många blivande brudpar bjuder ändå in till en lysningsmottagning då de tar emot bröllopspresenter.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 1 av 10
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 2 av 10
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 3 av 10

  Daniel Westlings föräldrar, Olle och Eva Westling, på väg in i Slottskyrkan med överhovpredikant Lars-Göran Lönner.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 4 av 10
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 5 av 10
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 6 av 10

  Kugnaparet och de förlovade på väg in i kyrkan tillsammans med överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 7 av 10
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 8 av 10

  Efter gudstjänsten var det lysningsmottagning där statsminister Fredrik Reinfeldt och talmannen Per Westerberg överlämnade regeringen och riksdagens gåva som är en glasservis som formgivits av professor Erika Lagerbielke och handtillverkats av Orrefors i det småländska glasriket.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 9 av 10

  Eva och Ollfe Westling, drottning Silvia och kung Carl Gustaf, Daniel Westling och kronprinsessan Victoria vid lysningsmottagningen på slottet på söndagen.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER Bild 10 av 10
  Annons
  X
  Annons
  X