Annons
X
Annons
X

Daniel Craig filmade i Uppsala

Inspelningen av Hollywoods Millenniumfilm går på högvarv. Under onsdagen filmade Bond-stjärnan Daniel Craig scener till filmen i centrala Uppsala.

En grå ylletröja, en halsduk och ett par tjocka glasögon på sned. Det är allt som behövs för att förvandla James Bond-skådespelaren Daniel Craig till Stieg Larssons grävande journalist Mikael Blomkvist.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På onsdagen var stjärnan i Uppsala för att filma en scen till storfilmen ”The girl with the dragon tattoo”, Hollywoodversionen av succén ”Män som hatar kvinnor”.

  Annons
  X

  Lite mer arbete har krävts för att göra om Drottninggatan i Uppsala till bokens Hedeby. Arbetet i Uppsala påbörjades för närmare en månad sedan. Såväl fasader som själva vägbanan har gjorts om, vilket bland annat har påverkat flera busslinjer i stadens centrala delar.

  Inspelningen drog igång vid åttatiden på onsdagsmorgonen och redan vid nio var Daniel Craig på plats. Det var även regissören David Fincher som tidigare gjort storfilmer som ”Seven” och den Oscarsbelönade ”Benjamin Buttons otroliga liv”.

  – Jag var i Uppsala tidigare i dag. Nu har vi kommit igång och inspelningen går bra, säger Malte Forssell, filmens svenske producent.

  Den scen som spelades in känns igen från den svenska filmen. Med hjälp av ett gammalt fotografi försöker Mikael Blomkvist identifiera en plats som har en viktig betydelse i filmens intrig. Daniel Craigs scen filmades framför en kuliss föreställande ”Hotell Adler”. Även om filmteamet bara arbetade med en kort sekvens filmade de under flera timmar.

  Under hela dagen omgavs inspelningsplatsen av nyfikna Uppsalabor, som fick hållas borta av talrika filmarbetare.

  Den första boken i Stieg Larssons Millennium-trilogi, ”Män som hatar kvinnor” blir i Hollywoods version ”The girl with the dragon tattoo”.

  Den påkostade filmen väntas få premiär till jul 2011.

  I huvudrollerna ses James Bond-skådespelaren Daniel Craig (Mikael Blomkvist), Rooney Mara (Lisbeth Salander) och Robin Wright (Erika Berger).

  Även svenska skådespelare som Stellan Skarsgård och David Dencik gör roller i filmen.

  För regi står David Fincher som tidigare gjort filmer som ”Seven”, ”Fight club” och ”Benjamin Buttons otroliga liv”.

  Carl Cato/TT Spektra
  Stockholm TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X