Per Wästberg:Dandyn som vägrade glömma kärleken

Esteten, baronen och författaren Jean de Tinan har fått nytt liv i Frankrike efter att hans dagböcker publicerats. Tinan levde det intensiva liv han eftersökte, omsvärmad av kärleksaffärer och litterära idoler i 1800-talets Paris. Han dog ung, men inte bortglömd.

Under strecket
Publicerad

Jean de Tinan cirka 1894.

Annons

En ung förbisedd prosaist från Paris 1890-tal har plötsligt dykt upp, med en hälsning från kändare vänner som Paul Valéry och André Gide och hemma i poeten Mallarmés berömda salong i rue de Rome där den unga konstnärliga eliten träffades under målningar av Monet och Manet.

Jean de Tinan (1874–1898) var baron, enda barnet, uppväxt hos farmor som var vän med George Sand. En reumatisk hjärtsjukdom blev hans tidiga död. Han hann be vännen Claude Débussy om en begravningsmarsch.
19-årig inledde han en dagbok som först i år pub­licerats: ”Journal intime 1894–1895” (Bartillat). Jean-Paul Goujon har redigerat den och gett ut en omfångsrik biografi, ”Jean de Tinan” (Bartillat). Sammantagna utgör de ett första rangens litterära och psykologiska dokument om en ung man som för 120 år sedan sökte hantera sin spröda existens.

Annons
Annons
Annons