Annons
X
Annons
X

Rikspolischefen: "Ska inte ta någon politisk hänsyn"

"Jag skulle bli väldigt missnöjd om man slirade på informationen av politiska hänsyn", förklarade Eliasson vid en fullsatt presskonferens i samband med Folk och försvars rikskonferens i Sälen på måndagseftermiddagen. Uttalandet kommer efter uppgifterna om att Stockholmspolisen tigit om sexuella trakasserier i samband med ungdomsfestivalen We are Sthlm för att inte uppmuntra främlingsfientliga krafter.

Sexövergrepp i offentliga miljöer

SÄLEN Enligt rikspolischefen var han helt ovetande om både händelserna på festivalen, där unga flickor utsattes för sexuella trakasserier både 2014 och 2015, och om att polisen på Södermalm valt att tiga om det som hänt för att "vi tror att det spelar Sverigedemokraternas i händerna", som kommenderingschefen Peter Ågren vid festivalen uttryckt det i Dagens Nyheter.

– Vi får ta på oss det här inom polisen.

Dan Eliasson sa att det som hade hänt "naturligtvis inte var något jag kände till" utan att det var en nyhet även för honom själv när uppgifterna kom ut i media. Polisen ska naturligtvis inte ta några politiska hänsyn i vår information", anser rikspolischefen Dan Eliasson

Annons
X

– Självklart kommer vi att gå till botten med det här, sa rikspolischefen på presskonferensen.

Till en början kommer ärendet att överlämnas till polisens internutredare som ett disciplinärende. Finns det grund för brottsmisstankar kan det gå vidare till åklagare för straffrättsligt ansvar.

Övergreppen mot flickorna kallade rikspolischefen "fullständigt oacceptabla" och menade att ingen "ska behöva utsättas för tafsande sexuellt ofredande".

– Hade vi vetat vilka det var hade vi kunnat utreda det vidare, säger han.

Polisen kommer i framtiden inte att tvätta information på det sätt som skett nu.

– Det ligger i vårt intresse och i allas intresse att vi informerar.

Rikspolischef Dan Eliasson under Folk och försvar i Sälen. Foto: Henrik Montgomery/TT

På frågan om man kan lita på svensk polis svarar Dan Eliasson:

– Ja, man kan lita på svensk polis. Låt oss vara lite försiktiga med att dra allt får långtgående slutsatser av de här medieuppgifterna som nu cirkulerar. En del av de här händelserna är inte polisanmälda, andra är polisanmäla och man försöker utreda dem, säger rikspolischef Dan Eliasson till TT.

– Men man ska ha klart för sig att sexuellt ofredande, som många gånger är tafsande, är ibland svårt att utreda om det sker i täta folksamlingar. Det bygger på att den enskilde i grund och botten ska kunna peka ut vem som gjorde detta. Det är inte helt lätt alla gånger.

Har de här unga killarnas etniska bakgrund haft någon betydelse för de här brotten?

– Jag kan inte svara på det. Vi pratar ännu inte om etnicitet i de här sammanhangen. Vi försöker utreda vad som hänt. Det kan inte uteslutas att det finns en sådan dimension, men jag vill inte säga det idag, säger Eliasson.

Annons

Rikspolischef Dan Eliasson under Folk och försvar i Sälen.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X