Annons
X
Annons
X

Dan Eliasson blir ny rikspolischef

Försäkringskassans chef Dan Eliasson blir ny rikspolischef.

Av TT
(uppdaterad)

– Det känns som ett oemotståndligt uppdrag, säger Eliasson som blir den som får styra över Sveriges största myndighet.

Juridiskt utbildad, erfarenhet från justitiedepartementet och tunga chefsmeriter, bland annat från en annan stor myndighet. Det var några av de faktorer som avgjorde när regeringen i dag valde att utse Försäkringskassans nuvarande generaldirektör Dan Eliasson som ny rikspolischef (RPC).

– Han är en modern chef, en kommunicerande chef. Inte en sådan som tror att man kan styra med dekret och beslut, sade inrikesminister Anders Ygeman (S).

Annons
X

Eliasson tillträder den första januari när den nya jätteorganisationen sjösätt och den länsvisa uppdelningen med 21 polismyndigheter försvinner.

– Det har funnits vissa organisatoriska bojor på polisen och de tas bort nu den första januari, sade Eliasson under pressträffen i Rosenbad i förmiddags då utnämningen blev offentlig.

Genomförandekommittén som styr över omorganisationen har krävt att det tillförs rejält mycket mer pengar för att effekterna av omorganisationen inte ska omintetgöras. Regeringens förslag i budgetpropositionen tidigare i höstas låg långt ifrån det begärda tillskottet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När frågan kom upp under pressträffen svarade Eliasson:

  – Svensk polis har aldrig haft så här mycket pengar som vi haft nu. Det har kommit tillskott som gör att vi ska säkra verksamheten för nästa år.

  När han senare fick följdfrågor på temat svarade Eliasson att ”jag tror att alla myndigheter gärna ser att man har mer pengar för att höja sina ambitioner”.

  Ett tillskott till polisens kassa på 200 miljoner kronor gör, enligt tidigare uppgifter från Rikspolisstyrelsen, att man kommer att klara verksamheten ekonomiskt 2015 genom att utnyttja den så kallade anslagskrediten.

  Enligt Anders Ygeman är det ”väldigt få verksamheter som får så mycket pengar som man vill ha”.

  TT: Genomförandekommittén säger att effekterna av omorganisationen kommer att omintetgöras om man inte får de här pengarna. Hur ser du på det?

  – Jag delar inte den bedömningen.

  På pressträffen bad Eliasson journalisterna om förståelse för att han inte kan svara på detaljfrågor i nuläget.

  – Det får vi återkomma till vid årsskiftet.

  Polisförbundet välkomnade utnämningen som många anser dragit ut för länge på tiden.

  ”Det är väl känt att Dan Eliasson ser vikten av medarbetarinflytande. Han är också insatt i frågor som rör polisen och rättsväsendet. Jag ser fram emot ett gott samarbete”, sade förbundets ordförande Lena Nitz i ett pressuttalande.

  Även tidigare justitieministern Beatrice Ask (M) välkomnade utnämningen men noterade också Eliassons tydliga koppling till Socialdemokraterna - han var statssekreterare under Thomas Bodströms tid som justiteminister.

  – Man kan hoppas på att detta inte är ett tecken på att regeringen avser att gå tillbaka till politiska tillsättningar, sade Ask.

  Eliasson är född 1961, utbildad jurist och har tidigare varit generaldirektör för Migrationsverket och har haft samma titel på Försäkringskassan sedan 2011.

  Han har bland annat också tjänstgjort som statssekreterare och varit tillförordnad chef för Säkerhetspolisen (Säpo).

  Eliasson tillträder direkt den 1 januari.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X