Damgarderob lockar killar

INSPIRATION Rosa, spets och volanger. Hans eller hennes? Hundra år efter att Coco Chanel länsade herrgardroben på idéer till det moderna dammodet hämtar dagens herrmodeskapare inspiration i damgarderoben. Bakom ligger en längtan efter dekadens och nya manliga ideal.

Under strecket
Publicerad
Annons

Coco Chanel lånade friskt ur sina stilsäkra pojkvänners garderober och samlade samtidigt på sig idéer till en look med enkla, praktiska jumprar, kavajjackor och byxor som blev det tidiga 1900-talets banbrytande, moderna alternativ till sekelskiftets krusidulliga, golvsvepande korsettklänningar.

Sedan dess har den funktionella herrgarderoben som bekant fortsatt att vara en ständig källa till inspiration i dammodet. Den så kallade pojkvänslooken med överdimensionerad kavaj, vit skjorta, hängiga herrbyxor och platta snörskor på en tjej med ­sotiga ögon och yrvaket hår återkommer ständigt i modetidningarnas trendrapporter. Och det är få, om några, plagg i herrgarderoben som inte känns helt naturliga i damvariant idag, från smoking till boxershorts.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons