Annons
X
Annons
X
Sport
Analys

Jonas Arnesen: Damfinalen i US Open kan bli något extra

Damernas US Open-final har alla förutsättningar att bli något extra. Världsettan Victoria Azarenka mot suveränen Serena Williams är mötet som kan få oss att glömma årets tre tidigare Grand Slam-finaler.

Finalerna i Australian Open, Öppna franska och Wimbledon höll mycket låg spelkvalité och den enda dramatik som bjöds var när Serena Williams fick gummiarm i andra set i Wimbledonfinalen där hon ändå tog sin 14:e Grand Slam-titel och blev proffstennisens sjunde segrare över 30 år.

Fjärderankade Williams har tappat bara 19 (!) game på väg fram till söndagens final som flyttades fram då den storm som vållade förödelse i New York City hotade att dra in över Flushing Meadows.

– Jag har ingenting att förlora eftersom jag möter den bäst rankade spelaren och den som varit jämnast av alla under säsongen, säger Williams i ett försök att lägga över favoritskapet på den åtta år yngre favoritskaran.

Annons
X

Men Williams vet liksom alla andra att hon normalt spelar i en egen division och att det krävs att hon underpresterar kraftigt för att motståndaren ska ha en chans.

Hälften av hennes fyra finalförluster i dessa sammanhang har kommit mot storasystern Venus och de övriga två som lyckats finalbesegra Serena Williams är Maria Sjarapova (Wimbledon 2004) samt Samantha Stosur (fjolårets US Open).

– Varje gång jag möter Serena försöker jag tänka bort att det är henne jag spelar mot och istället fokuserar jag helt på mitt eget spel, säger Azarenka som inte lyckats med sin taktik.

I många av deras matcher har vitryskan istället uppträtt som om hon har överdrivet stor respekt för amerikanskan. Då Williams kom orkeslös till Miami-finalen för tre år sedan tog Azarenka vara på chansen men det är också hennes enda seger på tio möten och i de fem senaste har hon inte ens lyckats ta ett set.

Men annars är världsettan mentalt starkare än många av sina toppkonkurrenter och med en bra start ska hon åtminstone kunna bjuda upp till en underhållande och spännande kamp.

Den slutvinjetten på Grand Slam-säsongen skulle damtennisen behöva efter de tre tidigare slätstrukna finalerna.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X