Annons
X
Annons
X

Damberg: Så stöper regeringen om det statliga riskkapitalet

Det statliga riskkapitalet har kritiserats hårt. Systemet är för rörigt, missriktat och ineffektivt, enligt bland andra Riksrevisionen. Men nu städar regeringen upp i floran. Genom att skapa ett nytt statligt riskkapitalbolag, Fondinvest AB, ska tillgången på kapital öka för företag i hela landet, enligt näringsminister Mikael Damberg.

Mikael Damberg är stolt över att ha stöpt om statens system för riskkapital

Mikael Damberg är stolt över att ha stöpt om statens system för riskkapital Foto: Maja Suslin/TT

Under måndagen kommer ett nytt system för statligt riskkapital att presenteras. Exakt hur det kommer att se ut vill inte näringsminister Mikael Damberg berätta innan propositionen presenteras, men han är nöjd med att ha tagit ett nytt grepp om den kritiserade statliga riskkapitalförsörjningen.

– Vi tar ett rejält omtag. Efter många år av kritik och också problem, där riskkapitalet minskar i Sverige, så hämmas företag i tidiga faser och företag som vill växa, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till SvD.

Riksrevisionen granskade statens riskkapitalförsörjning 2014, och kom bland annat fram till att statens riskkapital inte gjorde särskilt stor nytta för företag i tidiga faser, eftersom det inte kompletterade den privata marknaden särskilt väl. Dessutom fanns tecken på att det statliga riskkapitalet tränger undan privat kapital, och att pengarna låstes in och inte jobbade på rätt sätt.

Annons
X

Nya statliga fonder har lanserats av tidigare regeringar som ett slags valfläsk, för att attrahera väljare från särskilda regioner, enligt Damberg. Som exempel nämner han Inlandsinnovationsfonden och Fourier Transform. Fast där har pengarna inte gjort tillräcklig nytta – de har låsts in och inte kommit nya företag till del.

– Vi vill skapa ordning och reda i systemet. Vi gör om det här nu till ett nationellt bolag som heter Fondinvest. Det ska hantera fonder som byggs upp i framtiden, säger Damberg.

Förändringen välkomnas av remissinstanserna, säger ministern. Särskilt eftersom staten nu uttalat ska jobba tillsammans med privat riskkapital. De nya fonderna ska byggas upp av statliga pengar tillsammans med privata, men där staten ska ta en större risk. Det nuvarande systemet har kritiserats utifrån att staten haft ungefär samma avkastningskrav som privata aktörer, vilket gör att nyttan av statens insatser ifrågasatts.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Förslaget nu är att det statliga riskkapitalet över tid ska gå runt. I det nya Fondinvest får styrelsen avgöra hur det ska skötas, säger han.

  Det har funnits en oro för det nya systemet bland dem som berörs av de två specifika fonderna, Inlandsinnovation och Fourier Transform. Men Mikael Damberg har lugnande besked.

  – De kommer att ingå under nya Fondinvest. Men det blir inga nya investeringar i dessa framöver, och över tid kommer de att fasas ut. Men företag som fått investeringar via dessa kan behöva följdinvesteringar, och det kommer att kunna göras, säger han.

  Statliga bolaget Almi kommer att finnas kvar berättar han, och kommer att få allt större betydelse som lånefinansiär, framför allt för företag i glesbygd där inga banker finns.

  – Utredningen föreslår inte att Almi ska omskapas. Däremot kommer lånedelen att förstärkas ytterligare för Almi. Bankerna har dragit sig tillbaka när det gäller finansiering av företag. Om det blir svårare att låna pengar så får staten en större roll att se till att det finns finansiering, säger han.

  Han är säker på att systemet kommer att bli mer effektivt. Till och med oppositionen kommer att gilla det, tror han.

  – Det här är ett stort steg framåt. Vi har städat upp och skapat en struktur som är långsiktigt hållbar. Jag tror att det får stort stöd i riksdagen, säger Mikael Damberg.

  Annons

  Mikael Damberg är stolt över att ha stöpt om statens system för riskkapital

  Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X