Annons
X
Annons
X

Damberg: Så ska vi bygga elvägar med Merkel

Elvägar kommer att spela en avgörande roll när Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Nu inleds ett samarbete med Tyskland för att skapa tekniska och ekonomiska förutsättningar för nödvändiga innovationer. Samarbetet ska presenteras under Angela Merkels besök i veckan, enligt näringsminister Mikael Damberg.

Angela Merkels besök
Foto: AP/TT

EU:s framtid, säkerhet och migration är självklara ämnen som kommer att diskuteras när Tysklands förbundskansler Angela Merkel i veckan besöker Sverige, inbjuden av statsminister Stefan Löfven.

Men på agendan står också ett nytt partnerskap mellan de båda länderna som ska främja olika typer av innovationer som i sin tur ska kunna leda till nya exportprodukter och ge utökad konkurrenskraft.

– Jag är stolt över detta samarbete. Tyskland är Europas ledande ekonomi och det för oss viktigaste exportlandet. Detta partnerskap är strategiskt viktigt i den globala konkurrensen, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) till SvD.

Annons
X

Samarbetet fokuserar på fyra områden där ett av dem är elvägar. I Sverige har man redan inlett försök med elektrifierade vägar, på en del av E16 väster om Gävle, som innebär att framförallt tung godstrafik kan föras fram genom att de får energitillförsel under körning.

– En utveckling av ett elvägsnät skulle kunna ge stora miljövinster, men också ekonomiska eftersom elektricitet är billigare än fossila bränslen, säger Mikael Damberg.

Att säkerställa tekniken samt undersöka olika lösningar som krävs för att finansiera och organisera utbyggnaden av elvägsnätet ser Damberg som några av de viktigaste anledningarna till att samarbeta med Tyskland. Men det handlar också om att ta reda på vilka lagar och regler som behövs förändras och vilka lösningar som är möjliga för att dessa vägar ska kunna gå mellan olika länder.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Elvägen E16 västerom Gävle. Foto: Pontus Lundahl/TT

  En elvägskorridor mellan de båda länderna nämns som som en god början för att studera hur ett utbyggt elvägsnät skulle kunna fungera. Målet är dock att bygga ut det till ett hållbart och storskaligt transportsystem.

  Förutom elvägar kommer innovationssamarbetet att omfatta e-hälsa, så kallade testbäddar, samt digitalisering av små och stora företag. Enligt Mikael Damberg finns redan många goda och nära relationer mellan Sverige och Tyskland också på företagsnivå. Men i och med partnerskapet så tas samarbetet till nästa nivå.

  Sverige är som bekant bra mycket mindre än Tyskland och Damberg erkänner att vi behöver samarbete för att nå ut på en global marknad.

  – Ja, vi behöver samarbeten och det är svårt att tänka sig en bättre partner än Tyskland som jag vet är imponerade av svenskt näringslivs innovationskraft.

  Under Angela Merkels besök i Sverige kommer det att arrangeras workshops och seminarier och både förbundskanslern och statsministern kommer att tala på German Swedish Tech Forum som arrangeras av Tysk-Svenska Handelskammaren och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) tillsammans.

  – För att vara ett kanslerbesök så är denna överenskommelse ovanligt konkret vilket visar på ländernas engagemang gentemot varandra, säger Mikael Damberg.

  Annons
  Foto: AP/TT Bild 1 av 2

  Elvägen E16 västerom Gävle.

  Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X