Begravningar undantas i nya restriktioner

Foto: Henrik Montgomery/TT

Begravningar undantas från gränsen på åtta personer – 20 personer kommer att tillåtas. Det meddelades på en pressträff med Mikael Damberg (S) och Amanda Lind (MP).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Inrikesminster Mikael Damberg inledde fredagens pressträff med att tala om de åtgärder som regeringen infört den senaste tiden för att minska smittspridningen. I dag träder exempelvis stoppet av alkoholförsäljning efter klockan 22 i kraft.

Tidigare i veckan kom ett förslag om sänkt maxtak för allmänna sammankomster från 50 till åtta personer. Regeringen har nu beslutat om att införa en sådan maxgräns, vilket kommer börja gälla från tisdag nästa vecka. Men samtidigt inför regeringen nu ett undantag för begravningsceremonier som istället får ha max 20 deltagare.

– Det är viktigt att kunna ta ett värdigt avsked av sina anhöriga som avlider, säger Damberg.

Regeringens beslut om undantaget för allmänna sammankomster gäller oavsett religion, säger Amanda Lind.

– Undantaget innebär att det blir möjligt att hålla begravningar och urnnedsättning, och det gäller oavsett religion, säger hon och tillägger:

– Vi måste få ner smittspridningen. Vi tar inte lätt på att begränsa människors rätt till att samlas.

Svenska kyrkan och flera andra remissinstanser har tidigare begärt ett undantag från maxregeln. De har velat att fler ska kunna delta på en begravning utan att bryta mot förbudet.

Annons
Annons

Maxtaket om åtta personer för allmänna sammankomster gäller för exempelvis sport- och kulturevenemang och demonstrationer. Det begränsar därmed kraftigt möjligheten att demonstrera, något som Mikael Damberg försvarar.

– Vårt budskap nu är att inte samlas över huvud taget. Det är det läge vi har. Svensk grundlag medger att man gör begränsningar av demonstrationsrätten, vi ligger i ett mycket allvarligt smittläge nu, säger Damberg.

Regeringen vill behålla ett undantag som möjliggör sittande publik på upp till 300 personer under vissa villkor, vilket har mött kritik från länsstyrelser och smittskyddsläkare i landet.

Men trots kritiken behåller regeringen det undantaget.

På en fråga om huruvida regeringen förväntar sig att länsstyrelserna i landet kommer begränsa sittande publik vid evenemang till åtta personer, svarar Damberg:

– Normeringen är att vi inte ska träffas i några sammanhang utanför familjen, vi har ett allvarligt läge och vi vill bryta smittspridningen, säger han.

– Regeringen har fattat beslut om att begränsa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till max åtta personer och vi förväntar oss att det ska bli normerande i samhället.

De har hittills fattat snabba och nödvändiga beslut, enligt Damberg.

– Regeringen har stor tillit till att länsstyrelser fattar beslut som är nödvändiga.

När det gäller alkoholstoppet som införs på fredagen är det enligt Damberg viktigt att restaurang- och barägare tänker till kring detta så att trängsel inte uppstår.

– Mitt budskap är att vi är i en väldigt allvarlig situation just nu så alla måste tänka till hur vi ska minska smittspridningen.

Amanda Lind meddelar också att ytterligare stöd till idrotten och kulturen kan komma från regeringen.

– Självklart ser vi att det finns behov av mer stöd, säger hon.

Beskedet kommer efter beslutet om den nya maxgränsen på åtta personer som väntas slå hårt mot branscherna.

– Det är stora förluster som inte minst idrotten och kultursektorn har hamnat i. Nu går vi mot en vinter där pandemin lär påverka under rätt lång tid framöver. Vi har meddelat tidigare i dag att man förlänger omställningsstödet för företag året ut och återkommer i frågan om stöd till kultur och idrott som självklart behöver mer, säger Amanda Lind.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons