Annons

Dalsland hem för historiens Ronja Rövardotter

I vilken På bild Hanna Zetterberg i filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok?
I vilken På bild Hanna Zetterberg i filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok? Foto: Roger Tillberg/TT

I få svenska landskap har rövarband haft lika lätt att hålla sig borta från maktens män som i Dalsland. Astrid Lindgrens barnbok Ronja Rövardotter skulle kunna vara en skildring av dalsländsk äldre medeltid.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: Här är en fråga jag har funderat på sedan jag var barn. Nämligen om det går att placera Astrid Lindgrens fiktiva barnboksfigur Ronja Rövardotter i rätt historiskt sammanhang utifrån boken och filmen. Vilket århundrade hör hon hemma i av skildringen att döma? Går det att säga mer exakt än att det rör sig om Medeltiden? Jag skulle gissa på 1200/1300-tal?

Det är en händelse som ser ut som en tanke att man valde att spela in Astrid Lindgren-filmen Ronja Rövardotter (1984) på Sörknatten i Dalsland. När jag föreläser om dalsländsk historia – vilket händer då och då, eftersom jag skrivit en bok om landskapet – brukar jag rentav, halvt på skämt, säga att boken, som samhällsskildring betraktad, är en dokumentär om dalsländsk äldre medeltid. I få svenska landskap har rövarband och upproriska hopar haft lika lätt att hålla sig borta från maktens män, från fogdar och knektar, som här.

Annons
Annons
Annons