Annons
X
Annons
X

Dalli hotar med rättsliga åtgärder

Mutavskedade EU-kommissionären John Dalli försökte i dag rentvå sitt namn och hotar med stämningar. Samtidigt blir han utskälld per brev av sin förre chef, kommissionens ordförande Barroso.

Av TT
(uppdaterad)

Maltesiske Dalli fortsätter att försöka bedyra sin oskuld i muthärvan kring det svenska snuset. Han hotar nu med rättsliga åtgärder, berättade han på en presskonferens.

– Jag vill ha upprättelse, sade han till den stora mängd journalister som klämt in sig i en av salarna på det internationella presscentret i Bryssel.

Två möten på Malta mellan Dalli, den maltesiske affärsmannen Silvio Zammit och representanter för Swedish Match är centrala i Dalli-härvan.

Annons
X

Gällande det ena - i januari - hävdar Dalli att han aldrig uppfattade att den person som han då träffade skulle ha varit representant för Swedish Match.

– Den här unga advokaten kom inte till mig som lobbyist. Den här unga advokaten kom till mig som någon som ville veta hur situationen var gällande snuset, hävdar Dalli.

I fråga om det andra mötet - i februari - förnekar Dalli fullständigt att han då träffade någon annan än Zammit.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det mötet handlade om att herr Zammit accepterats som kandidat i lokalvalet på Malta. Jag har inte - vilket jag klargjort tydligt - efter den 6 januari diskuterat snus med herr Zammit eller den här kvinnan.

  Enligt Swedish Match var det vid det sistnämnda mötet som Zammit, sedan Dalli lämnat lokalen, förklarade att priset för en ändrad snuspolitik var 60 miljoner euro. Tobaksbolaget drog öronen åt sig, tackade nej och varslade den svenska regeringen. När Zammit återkom senare under våren anmälde man saken även till EU.

  EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso är inte alls förtjust i hur John Dalli agerat efter avgången. Sedan Dalli skickat brev till Barroso och ifrågasatt hur det egentligen gick till när han ombads att avgå har nu Barroso svarat - offentligt.

  ”Jag skulle vilja informera dig om att jag inte kan acceptera de uttalanden och påståenden som görs i ditt brev”, skriver Barroso i ett brev som även skickats ut som pressmeddelande.

  ”De olika klagomål och anklagelser om olagligt eller inkorrekt uppträdande mot dig som du gjort i flera uttalanden sedan den 17 oktober är lika oförståeliga. . . Jag skulle vilja påminna dig om att det är ditt ansvar, som före detta kommissionär, att uppföra dig med integritet”, skriver Barroso.

  Samtidigt ifrågasätter den Dalli-vänliga nyhetssajten New Europe den snusförsäljning som svenske EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M) ägnar sig åt.

  ”Han säljer illegala droger från sitt kontor i EU-parlamentet . . . Kommer han att gripas?”, skriver sajten.

  Fjellner tar dock inte särskilt hårt på anklagelserna - men suckar desto tyngre om tidpunkten för ”avslöjandet”.

  – Det verkar vara ett högst medvetet försök att påvisa snus som ”illegala droger”. Snacka om stickspår! Här har vi en EU-kommissionär som misstänks för mutor och då försöker man i stället göra stor sak av min snusförsäljning, säger Fjellner till TT.

  – Det är inget jag försöker dölja. Det är en liten och diskret privat protest mot vad jag tycker är ett orimligt snusförbud.

  Samtidigt är Fjellner starkt kritisk till hur Dalli-affären gått vidare efter kommissionärens avgång, där Swedish Matchs anmälan av Dalli ifrågasatts och kommissionen uppmanats att trots avgången ograverat föra fram Dallis förslag till ändrat tobaksdirektiv.

  – Jag blir beklämd över efterspelet, när man ägnar mer tid åt att sprida konspirationsteorier. Jag vill inte röra något som passerat förbi den mannens skrivbord, utan att veta vad som har hänt, säger Fjellner till TT.

  Bryssel TT:s korrespondent

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X