Annons

Hög efterfrågan på ost – men mejerierna orkar inte

Lars Anderberg driver Vilhelmsdals gårdsmejeri tillsammans med sin fru Christine. Här packar Lars ost till en av sina kunder i Stockholm.
Lars Anderberg driver Vilhelmsdals gårdsmejeri tillsammans med sin fru Christine. Här packar Lars ost till en av sina kunder i Stockholm. Foto: Malin Palm

Den senaste tidens ostlarm har ökat efterfrågan på svenskproducerade ostar och små gårdsmejerier får allt mer att göra. Men arbetsbördan kör slut på dem, enligt ostproducenten Lars Anderberg som anser att politikerna bör tar sitt ansvar för att små företag ska kunna överleva

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lars Anderberg lyfter upp ostmassan till det som ska bli stek och grillost.

Foto: Malin Palm

Stek och grillostar får en sista upphettning.

Foto: Malin Palm

Ostar packas i gårdsmejeriet.

Foto: Malin Palm

Daniel Berlins krog får en leverans med ost.

Foto: Malin Palm

Daniel Berlin och Lars Anderberg diskuterar de lokala småskaliga producenternas situation. För Daniel som bara inriktar sig på de svenska råvarorna och håller två stjärnor i Michelin betyder hållbarhet mycket.

Foto: Malin Palm

Lars Anderberg och hans fru flyttade till Skåne från Stockholm för 12 år sedan för att följa drömmen om att tillverka ost.

Foto: Malin Palm

Lars Anderberg använder en elbil för leveranserna i närområdet sedan många år tillbaka.

Foto: Malin Palm

Lars Anderberg uppskattar att han jobbar ca 90 timmar i veckan.

Foto: Malin Palm

En doft av lagrad ost omger korsvirkesgården som sticker upp som en sockerbit på ett fält på Österlen. Närmare byggnaden byter doften karaktär från behaglig till att påminna om sur mjölk. Lukten kommer från det lilla gårdsmejeriet som sedan 13 år förser några av Sveriges bästa restauranger, som Daniel Berlin i Skåne Tranås, med svenskproducerad och ekologisk kvalitetsost.

Vilhelmsdals gårdsmejeri drivs av Lars och Christine Anderberg. De flyttade till Skåne från Stockholm för 20 år sedan. Han arbetade som säkerhetskonsult, hon som konstnär. Efter några år på skånsk mark köpte de en gård, skaffade ett par getter och började ta tillvara på mjölken. Då föddes idén om att starta ett småskaligt ostmejeri.

Annons
Annons
Annons