Dåligt år för Björkman hittills

Under strecket
Publicerad
Annons

I veckan efterträdde finansmannen Johan Björkman den avlidne Jan Stenbeck som ordförande i Invik. Invik är Stenbecksfärens innersta maktbolag - ett Investor eller Industrivärden i miniatyr. Med egna innehav i Invik säkerställde Jan Stenbeck kontroll över gruppen.
Om Johan Björkman hade fått detta uppdrag för ett halvår sedan skulle ha framstått som en av de mäktigaste i svenskt näringsliv. Då förödmjukade BZ-gruppen wallenbergarna i ABB och kunde med stora uppköp av Investorpapper göra livet surt för huvudägarna.

Ty i BZ-Gruppen har Johan Björkman framträtt som Martin Ebners främste partner. Björkman har haft tre styrelseuppdrag varav ett ordförandeskap inom den schweiziska finanskoncernen.
Ja, det ska ha varit Johan Björkman som under sin tid på Carneige hjälpte Ebner att starta. Med Björkman som finansiell svensk mästerlots satte Ebner kurs först mot AGA, sedan mot ABB, Investor och Industrivärden.
AGA gav vinst till priset av att företaget försvann. Mångmiljardplaceringarna i ABB och Investor har
däremot blivit ekonomiska katastrofer. Tillsammans med mindre lyckade storsatsningar i Credit Suisse hamnade BZ-Gruppen i akut finansiell nöd under sommaren. Krisen har skakat det finansiella Schweiz.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons