Annons
X
Annons
X

Dåligt, Aftonbladet – uselt, Israel

ISRAELBRÅKET. Genom sin publicering hjälper Aftonbladet Israel att skyla över de verkliga övergrepp som sker på Västbanken och i Gaza. Och Israels utrikesminister Avigdor Lieberman är inte sen att utnyttja tillfället. Han har skapat en bilateral skandal som skadar Israel betydligt mer än någon tidningshistoria, skriver den israeliske journalisten Gideon Levy.

[object Object]
Att dra in Förintelsen i samband med en sådan här artikel är legitimt i israeliska ögon. Utrikesminister Lieberman (bilden) såg en chans att attackera inte bara Aftonbladet, inte bara den svenska regeringen utan kanske hela den europeiska kontinenten, skriver Gideon Levy. Foto: AP

Det är skandal. Det är skandalöst dålig journalistik och en inte mindre skandalös diplomati. En dryg vecka efter det att Aftonbladet publicerade historien om att Israel plockar organ ur palestinier är det svårt att avgöra vilket som är mest overkligt: storyn eller den israeliska reaktionen.

Aftonbladet publicerade en historia som ingen bra tidning skulle ha publicerat. God journalistik handlar inte om att begära att stater ska undersöka, god journalistik är undersökande journalistik. Donald Boström och hans tidning lade inte fram några bevis för att detta slags grymheter har ägt rum. Utan bevis borde ingen professionell journalistik och ingen professionell redaktör ha låtit publicera historien.

Den israeliska ockupationen är ful, olaglig, brutal och kriminell nog alldeles utan grundlösa anklagelser och historier utan faktagrund. Att publicera sådana berättelser som Aftonbladet gjort är att hjälpa Israel att skyla över de verkliga övergrepp som äger rum på Västbanken och i Gaza varenda dag.

Annons
X

I 25 år har jag försökt bevaka Israels mörka sida, bakgården i Mellanösterns enda demokrati, den israeliska militärockupationen. Jag har alltid vetat att jag inte har råd att göra en faktamiss, inte en enda, eftersom det ger ockupationens anhängare möjlighet att misskreditera hela min yrkesverksamhet.

Jag vet fler än en story som jag avstått från att publicera bara därför att jag inte har råd att ha fel fakta.

Jag har förresten hört många fruktansvärda berättelser om vad Israel gör på de palestinska områdena – men dit har aldrig hört att de skulle kidnappa palestinier, mörda dem, ta ut deras inre organ och sälja dessa.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fast artikeln i Aftonbladet var bara en oseriös story i en populär svensk kvällstidning. Israel borde ha dementerat historien och inget mer. Men för Israels nationalistiske utrikesminister Avigdor Lieberman, räckte detta inte. Han bestämde sig för att förvandla det till en bilateral skandal och skadade därmed Israel mer än någon tidningshistoria hade kunnat göra.

  Lieberman växte upp i Sovjetunionen på den tiden då regeringen kunde stänga en tidning på grund av en artikel som den inte gillade och regeringen utsåg
  reportrar och redaktörer. I Sverige,
  och för övrigt även i Israel, fungerar journalistik annorlunda. Lieberman begriper inte det.

  Regeringar är inte ansvariga, vare sig i Israel eller i Sverige, för vad som står i tidningarna. De har ingen kontroll över dem och kan inte ens påverka dem. Kravet att den svenske utrikesministern skulle fördöma artikeln enade de svenska medierna och den allmänna opinionen mot Israel i mycket högre grad än artikelns innehåll.

  Men inte ens detta räckte för herr Lieberman. Israel kan aldrig föra en vettig diskussion med någon europeisk stat utan att dra upp Förintelsen. Lieberman missade inte denna chans.

  Israel bekämpar Förintelseförnekare överallt och klagar alltid, av mycket goda skäl, när något jämförs med Förintelsen. Att dra in Förintelsen i samband med den här artikeln i en kvällstidning är legitimt i israeliska ögon.

  För Lieberman var det en chans att attackera inte bara Aftonbladet, inte bara de svenska medierna, inte bara den svenska regeringen utan hela Skandinavien och kanske hela den europeiska kontinenten. Nästa dag kritiserade han Norge för att fira sin störste författare Knut Hamsuns födelsedag. Det är inget annat än cynism.

  I Israel blir var och en som vågar sig på att kritisera ockupationen utifrån kallad antisemit. Det är det enklaste sättet för oss att två våra händer och ge oss på dem som försöker ställa berättigade frågor kring den olagliga ockupationen.

  Antisemitism finns fortfarande
  i Europa och kanske även i Sverige,
  men den automatiska kopplingen mellan kritik och antisemitism är inget annat än en billig manipulation. Enligt denna taktik är det inte vi, de israeliska ockupanterna, som ska ges skulden utan kritikerna, och Israel är bara ett offer, den roll som Israel tycker bäst om.

  Anfall är bästa försvar. När den israeliska regeringen är helt hjälplös i sitt försvar av ockupationen, med allt det lidande som den dagligen orsakar miljoner palestinier, är enda utvägen att attackera kritikerna.

  Om några dagar kommer denna skandal att vara glömd, Israel och Sverige kommer att vara sysselsatta med annat, men den skada den vållat kommer att finnas kvar mycket längre. I Israel skriver folk på ett upprop om att bojkotta Ikea och i Sverige kommer fler att bojkotta israelisk avokado. Dålig stämning mellan Sverige och Israel är inte till fördel vare sig för svenskar eller israeler. Det kunde Liebermans Israel ha förhindrat.

  Översättning: Lars Ryding

  GIDEON LEVY Gideon Levy är kolumnist på israeliska tidningen Haretz.

  Annons
  Annons
  X

  Att dra in Förintelsen i samband med en sådan här artikel är legitimt i israeliska ögon. Utrikesminister Lieberman (bilden) såg en chans att attackera inte bara Aftonbladet, inte bara den svenska regeringen utan kanske hela den europeiska kontinenten, skriver Gideon Levy.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X