Dåliga lokaler kan tvinga dagis att stänga

Dålig luft och 25 grader varmt inomhus. Bara en toalett för 32 barn. Ett olåst städförråd i barnens lekrum. På grund av en rad brister i lokalerna hotar utbildningsförvaltningen med att dra in tillståndet för Interkulturella förskolan i Spånga.

Under strecket
Publicerad
Annons

Omkring 60 barn i åldrarna ett till fem år går på den fristående Interkulturella förskolan, som ligger på Kronofogdevägen, inte långt från Spånga station i norra Stockholm.
Sedan i höstas har verksamheten drabbats av flera problem med lokalerna. Det började med att ledningen för friskolan skulle bygga en ny paviljong dit förskolebarnen skulle flytta. Men bygget försenades sedan grannarna klagat, och eleverna flyttades tillfälligt till en före detta fritidsgård i Hjulsta.
När en grupp förskoleinspektörer gick igenom lokalerna där i november förra året upptäcktes flera säkerhetsbrister. Det fanns till exempel inga brandsläckare, sladdar hängde löst på väggarna och det saknades klämskydd på flera dörrar.

Efter kritiken flyttade förskolan tillbaka till Spånga, där den nya paviljongen nu står färdig.
Men förskolan saknar tillstånd för att bedriva någon verksamhet i den lokalen och miljöförvaltningen har pekat på flera brister som måste åtgärdas.
Vid inspektörernas besök var det till exempel 25 grader
inomhus och luften i lekrummet var instängd. Det fanns bara en toalett för de 32 barnen, varav tolv var blöjbarn. Ett städförråd vid lekrummet, där det kan förvaras kemikalier gick inte att låsa.
Utbildningsförvaltningen hotar nu att stänga förskolan om de inte ledningen ser till att lokalerna godkänns före den 10 augusti. Ärendet ska behandlas av politikerna i utbildningsnämnden i Stockholms stad i nästa vecka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons