”Dåliga böcker förtjänar inte en plats i bokhyllan”

Litteraturen får dem att gråta, skaffa låtsaskompisar och vilja kasta ut böcker genom fönstret. Men vad minns författarna av det de har läst – och hur petiga är de med att logga läshistoriken?

Under strecket
Publicerad
Emma Ångström.

Emma Ångström.

Foto: Anna-Lena Ahlström

1 / 4

Vill översköljas av känslan som litteraturen skapar

Emma Ångström. Foto: Anna-Lena Ahlström

Emma Ångström är författaren bakom ”Det sista experimentet” (2017) och ”Mannen mellan väggarna” (2016). Hon kan börja läsa en bok och upptäcka att hon redan läst den.

Hon skriver heller inte upp titlarna på böcker hon läst, vilket orsakar ovan nämnda situationer.

– I vanliga fall är jag ganska strukturerad och gillar att göra ”to do”-listor. Men jag är en blandning av en faktaorienterad person och flummig konstnärssjäl, och läsningen faller nog in under den andra delen av mig. Jag vill bara översköljas av känslan som litteraturen skapar, inte att det ska vara en ordnad del av mitt liv.

Vad i en bok brukar fastna hos dig?

– Oftast rena bilder, stämningar och karaktärer. Om jag läser om ett hus på landet med en idyllisk trädgård så tänker jag kanske på huset där min farfar bodde. Jag kopplar på det jag har i min egen minnesbank med bilderna som någon annan skapar åt en i boken.

Negra Efendić.

Negra Efendić.

Foto: Sofia Runarsdotter

2 / 4

Kan citera dikter i sömnen

Negra Efendić. Foto: Sofia Runarsdotter

Journalisten och författaren Negra Efendić, författare till ”Jag var precis som du” (2017) och vinnare av Stora Journalistpriset, läste mycket poesi som ung. Johan Stagnelius dikter i synnerhet, vilket hon tror kan ha präglat hennes sätt att läsa − och lägga orden på minnet.

– Dessa dikter kan jag citera i sömnen. Nu kan jag fastna för vissa stycken i en bok, läsa dem om och om igen för att försöka komma ihåg dem. Men det är svårt. Jag minns snarare "känslan" i en bok efter att jag läst den.

Det kan också vara en intressant sidokaraktär eller en miljöbeskrivning som fäster sig i minnet.

För du lista över lästa böcker?

– Jag har en profil på Goodreads. Det är ett bra sätt att logga vad man läser. Att betygsätta böcker och skriva en liten recension gör också att jag minns bättre vad det var som fångade mig i just den boken.

Arkan Asaad.

Arkan Asaad.

Foto: Hugo Thambert.

3 / 4

Böckerna fungerar som en tidsmaskin

Arkan Asaad. Foto: Hugo Thambert.

Till hösten ges författaren Arkan Asaads nya bok, ”Bortom solens strålar” ut, och för honom har böckerna ett stort känslomässigt värde, särskilt karaktärerna.

Det visade sig till exempel när han läste Lian Hearns fantasyserie ”Sagan om klanen Otori”.

– När jag vaknade upp en morgon fick jag en konstig känsla av att jag inte hört av mig till Otori Takeo, som om det var en gammal vän till mig. Men ganska snart insåg jag att det inte var en vän, utan huvudkaraktären i böckerna, säger Arkan Asaad.

Han läser gärna böcker flera gånger, och då tar orden honom tillbaka till den punkt i livet han befann sig när han läste boken för första gången. Lite som en känslomässig tidsmaskin.

Läslistor har han inga, men favoriterna sparar han i bokhyllan.

– För mig är det så viktigt att spara mina böcker. Fysiskt. Det kan finnas en massa noteringar på det jag tyckt om, post-it lappar. Krumelurer och kladd. Men endast de böcker som jag tycker om. Böcker som jag plågar mig igenom, eller inte kan vänta på att få slänga ut genom mitt fönster efter sista sidan, förtjänar inte plats i min bokhylla.

Lisa Bjärbo.

Lisa Bjärbo.

Foto: Daniella Backlund / SvD

4 / 4

”Jag minns om de har fått mig att gråta”

Lisa Bjärbo. Foto: Daniella Backlund / SvD

Barn- och ungdomsförfattaren Lisa Bjärbo, snart aktuell med sin nya ungdomsroman ”Inuti huvudet är jag kul” minns ofta titlarna och omslagen – men sällan rena citat eller formuleringar.

– Ofta kan jag komma ihåg precis var jag satt när jag läste boken, och hur det kändes i hela kroppen, trots att det kanske gått åratal sen läsupplevelsen.

I perioder har hon försökt hålla bättre koll på sin läshistorik, med hjälp av läsdagböcker, ett Goodreads-konto eller listor i mobilen. Utan att få till det.

– Så nu glömmer jag hälften av det jag läst, men… kanske finns det en poäng med det? Mitt minne sållar bort titlar åt mig, och sparar guldkornen.

Vad i en bok brukar fastna hos dig?

– Jag minns karaktärerna, och hur jag engagerat mig i dem! De är som låtsaskompisar i huvudet på mig. Och jag minns om de har fått mig att gråta.

Annons
Annons
Annons
Annons