Dålig ventilation – tvingas operera i ”olidlig värme”

Värmen och den höga luftfuktigheten på NKS gör att operationspersonalen svettas och några får svårt att andas.
Värmen och den höga luftfuktigheten på NKS gör att operationspersonalen svettas och några får svårt att andas. Foto: Tomas Oneborg

Vårdpersonal tvingas operera i 25 graders värme och 75 procents luftfuktighet på grund av dålig luftkonditionering.

– En del operationer tar sex timmar och det är en mardröm när det är så olidligt varmt, säger en läkare som just gått av ett svettigt operationspass på Nya Karolinska.

Under strecket
Publicerad
Instrument som ska steriliseras får till Gävle sjukhus.

Instrument som ska steriliseras får till Gävle sjukhus.

Foto: Ingvar Karmhed
Annons

Enligt uppgifter till SvD är nu arbetsmiljön så dålig i vissa av operationslokalerna att man måste kassera och slänga operationsmaterial, göra om provtagningar, ta bort bort kondens från hjärt- och lungmaskiner och ständigt torka av fuktiga och glatta golv. Värmen och den höga luftfuktigheten gör också att personalen svettas och några får svårt att andas.

– Eftersom vi inte har någon fungerande luftkonditionering i detta världens dyraste sjukhus får vi ibland en väldigt hög luftfuktighet, 70–80 procent. Då höjer vi värmen för att få ner fuktigheten och motverka kondens. Ibland har det varit 25 grader i operationssalen och det är fruktansvärt mycket om det är svåra och omfattande operationer, säger en av NKS-kirurgerna till SvD.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons