Annons
X
Annons
X

Dålig tillgänglighet stänger ute väljare

Valkampanjerna flyttar i allt högre grad ut på internet, men en stor del av väljarna har svårt att ta del av partiernas digitala budskap. En ny rapport dömer ut partiernas webbplatser ur tillgänglighetssynpunkt inför valåret. Sämst är Moderaterna och Vänsterpartiet.

[object Object]
Anette Gren, Jessica Smaaland och Vivi-Anne Emanuelsson. Foto: INGVAR KARMHED

Det är valår och vid sidan om broschyrer och tv-reklam fokuseras kampen om väljarna till internet. Partierna bygger kampanjsajter och satsar på sociala medier för att mobilisera väljare.

Samtidigt stängs hundratusentals möjliga väljare ute från information på grund av att partiernas sajter är undermåligt utformade, enligt en rapport från företaget Funka nu, som jobbar med tillgänglighet för en stor del av landets myndigheter.

Domen är hård. Sajterna är inkonsekventa, pedagogiskt knepiga och gjorda med udda lösningar som gör det svårt för personer med funktionsnedsättningar. Flera sajter är tekniskt bristfälliga, viket gör att hjälpmedelsanvändare har svårigheter att använda dem.

Annons
X

– Vi kan inte peka ut någon sajt som är bra. S, MP och KD har gjort några förändringar sedan vi granskade dem förra valet och är minst dåliga. M och V är sämst, säger Susanna Laurin, vd på Funka nu.

Enligt henne är Moderaternas sajt en av de sämsta hon sett på länge med stora tekniska problem, en design med dålig kontrast samt många banners som man ska klicka på och som ger ett förvirrat intryck.

– Partierna är långt efter myndigheter och kommuner som har krav på sig att jobba med tillgänglighet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Texterna har även överlag en alltför svår språklig nivå.

  – Det verkar som om de satsar på välfungerande unga akademiker som är vana att jobba med datorer. Det är ett elittänkande som gör att man stänger ute stora delar av befolkningen, säger Susanna Laurin.

  Vissa saker har blivit bättre sedan 2006. Det handlar framför allt om möjligheten att använda externa hjälpmedel, som program som översätter texterna till punktskrift eller tal.

  – Det här är inte rocket science, mycket handlar om sunt förnuft och att låta vanliga användare testa sajterna. Partierna måste se till att öka kompetensen på central nivå, säger Susanna Laurin.

  Ingrid Burman är ordförande för Handikappförbunden. Hon säger att hon bara kan konstatera att politikerlöftet om att Sverige skulle vara tillgängligt för alla 2010 inte har infriats.

  – Jag tycker att partierna borde gå i fronten. Man brister i ett av de viktigaste demokratiuppdragen, att informera en mycket stor grupp väljare, säger hon.

  Moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson beklagar att sajten skapar problem.

  – Vi kommer att lansera en särskild valsajt under våren och då har vi en ambition att vara Sveriges bästa parti när det gäller tillgänglighet. Men tyvärr har vi inte lyckats med det på vår vanliga webb än på grund av tid och resurser.

  Jenny Lindahl Persson, informationschef på Vänsterpartiet, är självkritisk. Hon säger att bristerna beror på bristande resurser, men att tillgängligheten ska öka nu med pengar från valbudgeten.

  – Det är extra tråkigt för oss att komma sist eftersom det är en viktig grupp för oss. Vi är ju de som månar mest om att satsa på välfärdssystemen.

  Medieanalytikern Joakim Jardenberg säger att partierna ”tveklöst” förlorar väljare. Valet kommer inte att avgöras på webben, men internet erbjuder en eftertraktad möjlighet att träffa sina väljare.

  – Att inte möta den publiken på nätet, en arena som passar dem förträffligt, är direkt pinsamt. Det finns en oöverträffad möjlighet till dialog här, säger han och tycker att det borde vara självklart för politiska partier att gå i främsta ledet.

  Annons
  Annons
  X

  Anette Gren, Jessica Smaaland och Vivi-Anne Emanuelsson.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X